Skocz do zawartości

Drgania kierownicy - przypadek inny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wiem, że temat był wałkowany tysiące razy w różnych modelach i było nie mniej tyle przypadków i tyle samo rozwiązań.

Przeglądałem w wyszukiwarce lecz nie znalazłem podpowiedzi na mó problem....

Mam drgania na kierownicy podczas hamowania. Szczególnie czuć przy prędkości 80-110 km/h a najmocniej podczas hamowania na łuku.

Trzepie zarówno kierownicą, jak i drgania na pedale hamulca.

Co ważne - wymieniałem z tyłu - 28.07.2006:

- tarcze

- szczęki

- klocki

- amortyzatory

Wymieniłem z przodu - 23.08.2006:

- tarcze (Brembo)

- klocki (ATE)

Byłem z tym u mechanika i stwierdził, że nie ma luzów na elementach stalowo-gumowych.

Co to może być????

Wiem, że drgania kierownicy+drgania pedału hamulca wskazująna tarcze - ale do k... mam wszystko nowe i markowe.....

Bardzo proszę o pomoc bo odbiera mi to przyjemnośćz jazdy.

Opublikowano

Nie chcę cię martwić ale kolega kupił do coupety najtansze brembo coś po 130zł/szt i zaraz mu się pokrzywiły. Na szczęście oddali mu za nie pieniądze i kupił w tym samym sklepie jakiś wyższy model brembo nacinane i zrobił już kilka tysięcy i jest ok. Nawet sam sprzedawca powiedział później że te najtańsze brembo to szajs.

Dodam jeszcze że za oryginalne tarcze z ASO zapłaciłem niedawno po 150zł/szt (przednie wentylowane) i wiem że przez najbliższe 120 tys nie mam tam nic do roboty poza wymianą klocków Textar po 60 tys.

Opublikowano

Co do Brembo - brat w seacie wymienial ostatnio tarcze na wentylowane, tez brembo. Pojedzil niewiele, zaczely sie bicia, drgania kierownicy. Podobo Brembo wypuscilo wadliwa serie. Ma teraz drugi komplet ale Boscha i jest ok.

Ja bym mimo wszystko pojechal do innego fachowca i jeszcze raz sprawdzil sworznie, tuleje oraz drazki - moze jest luz na jabluszkach. Pisze tak, bo sam mialem podobne zeby nie powiedziec takie same problemy. Za jednym zamachem wymienilem w/w czesci i jest OK.

Polecam zaklad w Dabrowie Gorniczej na ul. Wybickiego 1 - tylko i wylacznie BMW.

Opublikowano
Oczywiście sprawdzane było to wszystko. Pójdęza radą i sprawdzę raz jeszcze u innego mechanika. Tylko czy drążki i końcówki mogą dawaćtakie efekty jak opisałem wyżej ? Drgania kierownicy + pedału hamulca???
Opublikowano

Dzięki za wyjaśnienie.

Byłem na stacji diagnostycznej i sprawdzili wszystke gumy + amorki - wszystko gra.

Koła były na wyważeniu - wszystko gra.

Nadal jest ewidentne bicie na kierownicy i pulsuje pedał.

Wynik = TARCZE..... (do tego klocki mi piszczą na przy hamowaniu na małych prędkościach)

Mechanik który zmieniał tarcze na te obecne twierdzi, że "to niemożliwe że to tarcze bo zakładał nowe....."

brak słów...