Skocz do zawartości

czy mozna latwo wstawic duzy komputer na miejsce malego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy mozna latwo wstawic duzy komputer na miejsce malego?

mam kompa z temperatura a chcialbym duzego ze spalaniem

czy po zakupie takiego na allegro bede mogl go zamienic i czy wszystko zadziala?? czy wtyczka jest ta sama?

i co z raczka od kierunkow? tez wystarczy zamienic? czy moze cos jeszcze trzeba zrobic?

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

z tym ze on chyba sprzedaje wszystko co potrzeba zeby to zainstalowac jak ktos nie ma nic, tylko zegarek

a ja mam kompa z temp, wiec chyba nie wszystko mi sie przyda

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Niedawno byłem na etapie kupowania E36 i troche sie zorientowałem.

1. Możesz wstawić dużego kompa tylko jeżeli posiadasz małego kompa z zegarkiem, temperaturą i checkiem (czyli tego przed największym).

2. Wymaga to dodatkowo połączenia kilku kabelków do kilku kostek za deską rozdzielczą, ale tylko kilku i instrukcja jest prosta, poradzi sobie z tym każdy.

3. Nie ma gwarancji, że u Ciebie to zadziała, bo wg opisów, które czytałem nie działało w każdym przerabianym aucie. Ale generalnie powinna działać w każdej E36 powyżej 1994 r z małym kompem, który posiada checka.

To wszystko (linki do angielskich i amerykańskich) stron znalazłem na forum w dziale Elektronika, więc słabo czytałeś...

Pozdro256!

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Możesz wstawić dużego kompa tylko jeżeli posiadasz małego kompa z zegarkiem, temperaturą i checkiem (czyli tego przed największym).

Zmienic mozna nawet z zegarka analogowego, ale zabawy jest odpowiednio wiecej :roll:

Nie ma gwarancji, że u Ciebie to zadziała, bo wg opisów, które czytałem nie działało w każdym przerabianym aucie. Ale generalnie powinna działać w każdej E36 powyżej 1994 r z małym kompem, który posiada checka.

Ciekawa teoria ja mam e36 coupe z pierwszych lat produkcji i zmienilem z komputera takiego jak ma autor tego tematu na najwiekszy OBC i dziala w 100% !!

Marcin Checka masz wiec przekladka nie jest problemowa ! Trzeba wyprowadzic 2-ga kostke z kompa i podpiac pod wskazania zegarow aby miec srednie. spalanie/dystans itd.

Opublikowano
Do pełnego wyposarzenia OBC poza odpowiednią dźwignią kierunkowskazów potrzebny jest jeszcze gong pod kierownicę i sygnał dźwiękowy pod akumulator w komorze silnikowej (jest chyba taki sam jak zwykłe klaksony).
Opublikowano
Zmienic mozna nawet z zegarka analogowego, ale zabawy jest odpowiednio wiecej

Zmienic mozna nawet konsole środkową w maluchu na taka z porsche. Chodziło mi o to, ze bez większych kombinacji, zdejmowania całej deski i wkręcania 30 czujników w silnik możliwe jest to tylko przy posiadaniu w samochodzie przedostatniego OBC, czyli tego z 11 przyciskami.

Spido napisał:

Nie ma gwarancji, że u Ciebie to zadziała, bo wg opisów, które czytałem nie działało w każdym przerabianym aucie. Ale generalnie powinna działać w każdej E36 powyżej 1994 r z małym kompem, który posiada checka.

Ciekawa teoria ja mam e36 coupe z pierwszych lat produkcji i zmienilem z komputera takiego jak ma autor tego tematu na najwiekszy OBC i dziala w 100% !!

A czy z tego co napisałem wynika, że da sie to zrobic TYLKO w E36 po 1994 r? Moim zdaniem z tego zdania wypływa wniosek, iż istnieje ryzyko, ze przeróbka w aucie sprzed 1994 może nie być skuteczna. Wiąże się to z faktem, ze na różne rynki, auta miały inne standardy. Dlatego są np Germany Version, USA Version itd.

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
Zmienic mozna nawet konsole środkową w maluchu na taka z porsche. Chodziło mi o to, ze bez większych kombinacji, zdejmowania całej deski i wkręcania 30 czujników w silnik możliwe jest to tylko przy posiadaniu w samochodzie przedostatniego OBC, czyli tego z 11 przyciskami.

Zmienic mozna z kazdego (nawet zegarka analogowego), jakie 30 czujnikow w silnik :lol: ?? Calkowicie nietrafne to Twoje porownanie deski z porsche do malucha. Potrzebny jest modul Checka, nie wiem skad masz informacje ze tylko z 11-to przyciskowego jak byly tez kompy 8 przyciskowe z funkcja CHECK (wtedy trzeba dorzucic gong i czujnik temperatury).

Watek juz zakonczmy: jezeli jest check to 90% pracy jest wykonane, reszta 10% to pikus (czujnik temperatury i wskazania z zegarow, ewentualnie gong i odpowiednia dzwignia do kierunkowskazow).

Mam znajomego ktory zalozyl kompa w miejsce zegarka ! Ale moim zdaniem ta operacja jest nieoplacalna (zbyt duzo zabawy)

Opublikowano
Watek juz zakonczmy: jezeli jest check to 90% pracy jest wykonane, reszta 10% to pikus (czujnik temperatury i wskazania z zegarow, ewentualnie gong i odpowiednia dzwignia do kierunkowskazow).

To też miałem na myśli.

Pozdro256!