Skocz do zawartości

E91 n52b30a - sprawdzenie silnika pod kątem utraty mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Słuchajcie otwieram temat dla posiadaczy e9x z silnikiem N52B30A. Proszę Was o wypisanie wszystkich możliwych przyczyn utraty mocy w naszych autkach BEZ CHECKA NA DESCE. Doświadczenia wraz z poradą jak poradzić sobie z diagnozą danej części samemu w celu elminacji zbędnych kosztów bardzo mile widziane :)

Odczyt parametrów w INPA/BTOOL itd. /korekty paliwowe/ sondy / czujniki.

Moja e91 330xi straciła "to coś", myślałem, ze to kwestia przyzwyczajenia, ale ostatnio dostalem porządne bęcki od skody fabii RS 180 hp. Fakt skoda seryjnie na kompressorze i turbie + DSG ( moja w manualu + xdrive)

Ale wydaje mi się ze az takiej tragedii nie powinno być:D

Czy przy lpg sondy bardzo dostają w dupsko?

W sobotę chciałbym troche pogrzebać.

-Czy obie disy da się sprawdzić pod komputerem lub manualnie?

-czy sondy da się sprawdzić samemu w warunkach domowych?

-jak dokonać sprawdzenia przepływki w celu weryfikacji jej sprawności?

Z góry Wam dziękuję i pozdrawiam.

PS rozumiem, ze temat moze się wydawać blachy jednak myślę, ze sporo osób na nim skorzysta.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Spoko, jest kilka rzeczy.

- DISY. Zwalona DISA czasem wyświetla błąd (ale bez kontrolki na zegarach) a czasem nie. A zabiera sporo mocy, szczególnie na wysokich nie ma tego kopnięcia. Sprawdzić można tylko pod kompem.

- Sondy jak mają ponad 150kkm to pewnie nie mają już pełnej sprawności, ja swoje wymieniłem i miałem wrażenie że auto odżyło. To się tyczy zarówno sond przed jak i za katalizatorami (też wpływają na pracę silnika). Nie da się sprawdzić sond w warunkach domowych. Można ewentualnie delikatnie przeczyścić brake cleanerem i zobaczyć czy będzie poprawa.

- Stary filtr powietrza lub przepływomierz. Ja akurat przepływomierza nie mam, tylko czujnik temperatury powietrza - też może wpływać na odczyty.

- Zapchane katy - rzadko się zdarza w N52 ale można kupić endoskop do komórki za 50 zł i sobie obadać jak wyglądają. Jeśli silnik nie bierze >1l na 3000km to nie powinno być z tym problemów.

- Świece lub cewki poprzez słabą iskrę mogą obniżać moc szczególnie na LPG, jeśli wypadanie zapłonów nie jest ewidentne (misfire counter nie przekroczy jakiegoś limitu) checka nie będzie.

- Jakość LPG na stacjach jest tak różna, że dzisiaj możesz mieć 250 km a jutro 220.. Ja mam swoje sprawdzone stacje na których tankuję. Do tego dochodzi fakt, że zimowy gaz jest mniej kaloryczny niż letni.

- Jeśli nie to co powyżej - zmierzyć kompresję w silniku, powinno być w miarę równo koło 13.

- Moc może również zabierać wadliwy VANOS ale wtedy zwykle odpalane są checki.

Jak Ci się chce to możesz jeszcze zainstalować Testo i zlogować sobie napięcie stuków i zobaczyć czy sterownik nie tnie z jakiegoś powodu zapłonu, powinno nie wychodzić ponad 2-2.5V.

Opublikowano
  • Autor

Siemka. Dzięki za odpowiedzi:)

Dzisiaj odpiąłem wtyczke od duzej disy - ani checka na desce ani różnicy w mocy, slabszy nie byl na pewno. To samo w przypadku odpiecia tego czujnika temperatury.

Czy brak zmian w przyspieszeniu po odpieciu duzej disy moze byc wystarczającym dowodwm na to, ze jwst uszkodzona?

Dodatkowo czy sondy da się sprawdzic w bimmer- tool ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

DISĘ można sprawdzić tylko wymontowując ją i testując działanie poprzez INPE lub ISTE w specjalnym trybie testowym.

Chyba że jest ułamana to od razu wiadomo. Wyjęcie jej zajmuje 15 minut więc najlepiej w pierwszej kolejności to zrobić.

Co do sond to nie wiem jak sprawdzać bo po prostu je wymieniłem na nowe, ale na bimmerprofs jest to dokładnie opisane.

Opublikowano
  • Autor

Tak ale dokładniej chodzi mi o to czy jak by disa byla sprawna to po jej wypieciu powinienem odczuc soadek mocy ?

A czy jak na przyklad wyjmę disę na wierzch ale dalej będzie podłączona- mogę wtedy uruchomić silnik i sorawdzic czy sie otwiera/zamyka w danym zakresie obr?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A czy jak na przyklad wyjmę disę na wierzch ale dalej będzie podłączona- mogę wtedy uruchomić silnik i sorawdzic czy sie otwiera/zamyka w danym zakresie obr?

Sprawdzić można tylko pod kompem.
DISĘ można sprawdzić tylko wymontowując ją i testując działanie poprzez INPE lub ISTE w specjalnym trybie testowym.
Opublikowano
  • Autor

Cześć,

Dzisiaj zrobiłem test duzej disy w inpa. Po wyciągnięciu tak to wyglądało:

Po ułożeniu disy w innej pozycji bylo tak :

Jednak zastanawiam sie, czy na tym drugim filmiku po prostu akumulator juz nie domagal? Wyskoczyła kontrolka baterii a no niestety nie jesy ona juz w najlepszej kondycji...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ledwo zipie :)
Opublikowano
  • Autor

No dokladnie, ale na 1 filmie widzisz po jakims czasie śmiga w pełnym zakresie. Myślisz ze to wina Disy czy moze to byc właśnie aku?

Aha i dodam ze disa mocno zaolejona, po jej wyjeciu olej wylał się z "dziury" na disę :mad2:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie wiem czy to wina akumulatora, ciężko mi stwierdzić przez Internet. Należałoby wykonać test na naładowanym..

Tak w dolocie często jest olej od odmy, dlatego m.in. padają te DISY. W środku są styki, które jak są zaolejone to mogą gorzej przewodzić prąd do silnika. I sam silnik może być zaolejony.

Jak nie chcesz na razie kupować nowej a masz jako takie zdolności manualne to możesz rozebrać starą DISĘ (rozkleić) wyczyścić z oleju w środku, przepłukać kontakt sprayem i złożyć, pewnie będzie lepiej chodzić.

Na ile Ci starcza 1l oleju?

Opublikowano
  • Autor
Litr oleju ostatnio mi wystarczył na 10k km, tzn wyszlo 0.8 dolewki przez 10 tys. Teraz jak zrobiłem plukanke to na 6 tys km dolalem 0.5 litra mniej więcej.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No to elegancko, pierścienie w dobrej kondycji.