Skocz do zawartości

Najlepsze sprawdzone rozwiązanie na butle w wersji 7 osobowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie koledzy, bardzo możliwe że w następnym tygodniu zostanę mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem bmw x5 e70 z silnikiem 4.8. Zdecydowanie chce założyć gaz, czy znacie sprawdzony sposób montażu butli by nie stracić 3 rzędu siedzeń.. Z góry dziękuję za odpowiedź.Dawid
Opublikowano

Jeśli nie chcesz rezygnować z tylnych siedzeń to będziesz musiał pogodzić się z małym zbiornikiem gazu co przy 4.8 będzie trochę śmieszne w eksploatacji.

Ratunkiem jest więcej pracy gazownika + trochę udziwnienia w bagażniku.

Zobacz np. tutaj:

https://lpg-forum.pl/post971459.html?hilit=bmw%20e70#p971459

Ogólnie przeglądnij realizacje na lpg-forum może coś przypadnie Ci do gustu, jakieś rozwiązanie, kompromis i wtedy powiedz gazownikowi aby tak zrobił. Zależy na jakiego gazownika trafisz - albo pogłówkuje i pokombinuje albo zrobi po linii najmniejszego oporu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Jedyne w Polsce 7-osobowe BMW X5 E70 z instalacją gazową BRC Sequent Plug&Drive

Zbiornik LPG: cylindryczny 55 litrów

Zasięg na gazie: 350 km

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
Ta, jasne. Przy silniku 4.8 i pojemności zbiornika brutto 55l (netto 50), zrobisz 350km :-) chyba w laboratoryjnych warunkach...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

powyższe dane pochodzą od autka z filmika :D

Abart.pl Wrocław

Marka i model: BMW X5 E70 3.0i - siedmioosobowe

Rok produkcji: 2009

Pojemność i moc silnika: 2996 ccm; 200 kW - 272 KM

Instalacja gazowa: BRC Sequent Plug&Drive

Abart.pl Wrocław

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

Rozwalił mnie ten filmik i komentarze :-)

Profeska jak cholera...

Może i 3.0 mniej wciąga gazu bo to zawsze 2 gary mniej ale te 350km (jak to tam gościu napisał teoria, teorią a w praktyce przy spokojnej jeździe...) Może nie założyłbym się, że nie da się zejść do tego wyniku ale chyba tylko gdy wyjedziesz na długą trasę - 90km/h, bez skrzyżowań, bez wyprzedzania... Może...

No a tutaj mamy klapę, nie domyka się ale jak zamkniemy dolną drzwi bagażnika to praktycznie nie rzuca się to w oczy :-)

Czemu nie wywalić tej klapy, zawsze mniejsze ryzyko, że będzie latać po bagażniku przy dynamiczniejszej jeździe, jak zamkniemy bagażnik to też nie będzie rzucać się w oczy.

No i wyeksponowane wtryski nadają trochę takiego Madmaxowego klimatu :-)

Wracając do wątku. Niestety ale w e70 nie ma zbyt miejsca na sensowną butlę bez istotniejszych przeróbek. Pytanie na czym zależy autorowi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

dobrze, że wtryskiwacze nie są na podszybiu albo w bagażniku zamontowane :mrgreen: nie czepiajcie się :lol: Przecież nie codziennie otwierasz tylną klapę. Najwyżej jakaś mandarynka wpadnie pod butle, dopiero za miesiąc będzie śmierdzieć :duh:

Jak 7 osobowa wersja to sorry ale kup diesla. Albo tankowanie co 100km albo jakieś dziwne patenty w bagażniku.

Patent z akumulatorem dobry, sam taki stosowałem w e53 jak się robiło lpg. Potem jak nie daj Boże padnie aku to wyciągaj butle, tak to jest na wierzchu :wink:

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

No to najprawdopodobniej zdemontuje fotele 3rzedu, i tak nie są mi w sumie potrzebne, pewnie czasem by się przydały ale to tylko czasem w przeciwieństwie do sensownej butelki...

Pozdrawiam ludki

Opublikowano

Dokładnie :-)

Ja wcześniej miałem samochód 7-osobowy i:

- przez 6 lat użyłem tych siedzeń jeden raz i to trochę na siłę bo się zadeklarowałem, że podwiozę więcej osób, równie dobrze można było jechać dwoma samochodami;

- 7 miejsc w takim samochodzie to chyba tylko taki chwyt marketingowy bo nawet w teorii użyteczność jest słaba, chyba, że na taksówkę. Jak wsiądzie 7 osób to już bagaż się nie zmieści a w każdym razie nie siedmiu osób (za trzecim rzędem siedzeń zostaje miejsca na max dwie walizki). Więc w jakich sytuacjach będzie jeździć pełna obsada tego samochodu bez bagażu?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Posiadam x5 z b30 272hp w wersji 7 osobowej i spalanie gazu przy bardzo spokojnej jeździe to około 16l, natomiast przy dynamicznej około 19-20. Ja akurat butle mam na siedzeniach bo są mi one niepotrzebne a butle mam 100l :)

Instalacja w 100% schowana pod pokrywą, da się to zrobić jak się chcę (barracudy wchodzą bardzo ciasno), to tego magic big i sterownik optima.

Jak ktoś chce zobaczyć to zapraszam na temat na lpg-forum:

https://lpg-forum.pl/viewtopic.php?f=17&t=74798&view=unread#unread