Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , gdzieś przeczytałem ze podobno 316d nie posiada klapek wirowych... czy ta informacja jest sprawdzona ? Ewentualnie gdzie można to sprawdzic bez demontażu kolektora ?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
podaj win to ci sprawdzę

Czy mogę prosić również o pomoc, bo nie wiem czy rozbierać i zaglądać co tam siedzi vin WBA3K91060F929677

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jak myślicie - najlepszym rozwiązaniem będzie usunąć klapki? Jaki może być koszt takiego zabiegu? Dodam że mam przejechane 130 tys.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Jak myślicie - najlepszym rozwiązaniem będzie usunąć klapki? Jaki może być koszt takiego zabiegu? Dodam że mam przejechane 130 tys.

Kolego ,ten temat był już wałkowany...

Jeśli nie chcesz klapek, a zestaw oryginalnych klapek z uszczelką kosztował ok 180,- , to wystarczy że kupisz uszczelkę bez klapek , link do części jest powyżej , z modelu 316d.

Przy takim przebiegu ,warto zrobić mały serwis, czyszcząco - myjący.

Klapki warto wymienić na nowe.

Wyczyścić cały kolektor wraz z czujnikiem.

Wyczyścić przepustnice.

Przeczyścić a następnie przesmarować zawór EGR.

Posprawdzać stan przewodów do podciśnienia.

Tego, co i jak zrobić jest mnóstwo na YouTube.

Pozdrawiam

Edytowane przez Burza1234
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Witam , gdzieś przeczytałem ze podobno 316d nie posiada klapek wirowych... czy ta informacja jest sprawdzona ? Ewentualnie gdzie można to sprawdzic bez demontażu kolektora ?

Kolego w tytule masz kod silnika B47K.????.....raczej N47K....

W katalogu części nie widnieje takie oznaczenie, jest albo N47N.....lub.....B47.

Edytowane przez Burza1234
Opublikowano

Patrząc w moja informacje o samochodzie od salonu Bmw, mam silnik N47T. Kolega wysłał mi link odnoszący się do silnika N47N. Kiedys już się nas tym zastanawiałem i szukałem odpowiedzi - czym te silniki się różnią?

• Zasłużeni forumowicze