Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanko , podczas jazdy temp oleju jest poniżej 100 stopni , ma około 95’ . Czy to może być termostat ? Czy może czujnik temp oleju ? Od czego zacząć ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeszcze kwestia czym dokonany pomiar,odczyt. Tak jak kolega wyżej pisał 95st. to zakres optymalnej temp. oleju, miodzik :cool2: W moim B47 wskaźnik zawsze jak zamurowany pokazuje równe 100st. a w rzeczywistości temperatura oleju podczas normalnej jazdy to ok. 96 st i zmienia się w zależności od obciążenia silnika.
Opublikowano
No właśnie nie odczytywałem niczym , dziś podjade na odczyt temp . Ale w N47 miałem zawsze 100 na wskaźniku wiec to mnie zdziwilo
Opublikowano

Ukryte menu pokazuje tylko przybliżoną temperaturę oleju. Jeżeli chcecie dokładny odczyt to tylko aplikacja typu Bimmerlink. Dla przykładu:

apka pokazuje 50C - menu 70C

apka 85C - menu 100C

Jak w ukrytym menu osiągnie 100 stopni to już się temperatura nie waha, niezależnie jak ostro lub łagodnie jeździcie. W Bimmerlink zmienia się dynamicznie, a przy obecnych temperaturach nagrzanie do 90C zajmuje mi 20 kilometrów spokojnej jazdy.

Opublikowano
Właśnie sprawdziłem bimmerlinkiem . Podczas jazdy miejskiej z kilkoma szybszymi startami spod świateł max osiągnąłem 90stopni oleju a płynu chłodzącego i silnika wahała się między 82-89 stopni. Jutro zrobie sobie 50km po autostradzie to sprawdzę podczas jazdy ciągłej..