Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry!

Samochód BMW E92 335i rok 2006, wersja europejska z chłodnicą oleju,

Olej Mobil 1 FS 0W40 Niemiecki wymieniany ok. 5000 km temu,

Płyn chłodniczy Prestone wymieniany również ok. 5000 temu.

Wydaje mi się, że mam problem z temperaturą pracy silnika… ale mam nadzieję, że tylko tak mi się wydaje :-)

Kraków, miasto zakorkowane, temperatura zewnętrzna 2,5 stopnia Celsiusza.

W trakcie jazdy w średnich korkach, temperatura płynu chłodniczego utrzymuje się w granicach 105-110 stopni Celsjusza (odczyt z „ukrytego” menu), temperatura oleju wynosi ok.120 stopni Celsiusza.

Przy szybszej jeździe (jak na warunki krakowskie), ok. 80 km/h temperatura płynu spada do ok. 90 stopni, a temperatura oleju spada do ok. 110 stopni.

Do niedawna temperatura oleju, właściwie bezustannie wynosiła ok. 110 stopni, dopiero niedawno zauważyłem te „oscylacje”.

Komputer nie raportuje żadnych błędów.

O czym to może świadczyć?

Zastanawiam się nad:

• chłodnicą cieczy (być może trzeba ją przeczyścić z „paproków”),

• również myślę o chłodnicy oleju (błoto),

• być może szwankuje wentylator chłodnicy.

Co Wy o tym myślicie?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam

żuk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli już to trzeba sprawdzić elektryczną pompę wody, ale te modele tak mają że regulują temperaturę i przy szybszej dynamicznej jeździe temperatury mają spadać a przy eco drivingu być wyższe.
3A0jS9b.png
Opublikowano

Wszystko w normie.Mi również dobija do 110-120 w korkach i mieście ,a w trasie lubi spaść do ~100.

Polecam zamontować termostat oleju BurgerMotorSport albo FTP ,podczas dynamicznej jazdy szybciej zbije temperaturę.

Zawsze możesz zrobić test pompy wody:

Opublikowano

Elektronika silnika w N52 zarządza temperaturą silnika w zależności od warunków w następujący sposób:

• 112°C Tryb ECO

• 105°C Tryb normalny

• 95°C Tryb Wysokiej wydajności

• 80°C Tryb High + mapped thermostat mode