Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przekładałem w e-23 OBC z jednej do drugiej. Działa mi wszystko - średnie spalanie, dystans na zbiorniku, kod, limit prędkosci itp. Tylko gong jest martwy...

Wcześniej pikał po otwarciu drzi, spadku temperatury czy przekroczeniu limitu, teraz nic...

Idą do niego 3 przewody, na jednym zmierzyłem jest +12, drugi masa, na trzecim nic nie ma. Ten trzeci wchodzi do głównej wiązki z OBC i idzie do modułu z wyświetlaczem. Nie mam na tyle wiedzy żeby mierzyć czy sprawdzać go dalej.

Jak zmieniałem instalację nie przełożyłem 2 rzeczy:

1. Panelu z kontrolkami check. W tamtej e23 była kontrolka do poduszki powietrznej, która świeciła przez 3 sekundy po włączeniu stacyjki i gong też wtedy pikał.

2. Pod zbiorniczkiem wyrównawczym z chłodnicy był klakson, który trąbił jak sie źle wpisało kod 3 razy (idą do niego 3 przewody)

Czy któraś z tych rzeczy może mieć wpływ na to że gong nie działa? Jeśli nie to jaka może byc inna przyczyna tego że nie pika?

Czy ewentualnie ktoś mógłby się poświęcić i odłączyć wtyczki od tych urządzeń u siebie, żeby wykluczyć że wpływaja one na pracę gonga? Wtyczka od klaksonu jest przy zbiorniczku, koło zamknięcia od maski.

http://img221.imageshack.us/img221/3032/clipboard02zn2.jpg
Opublikowano
U mnie w E24 BC1 moze byc wszystko rozlaczone wystarczy panel sterowania wpiety w centrtale sterujaca i wtyczka w gong. Moze nic nie dzialac ale jesli tylko podepne cztunik temperatury i zrobi sie zimno gong odzywa sie bezproblemowo. Jesli komputer byl z E23 z poduszka powietrzna to pewnie masz BC2 a to moze gruntownie zmieniac postac rzeczy.

E24 628CSi 12/1982 Delphin-Metallic - wegetacja... :(

E28 524td 06/1985 Karminrot ze szpera :) i silnik nowka!!!

Nowe amortyzatory BILSTEIN B6, CZESCI UZYWANE

Kontakt: 0049-176-4889-3646, 0695039390, GG 244669 lub PW

Opublikowano

Dzięki, to już istotna informacja.

We wcześniejszym aucie poduszki nie było (tzn, może była wcześniej, ale nie wiem jak to sprawdzić...), tylko na checku przez 3 sekundy zapalała się kontrolka.

Jeśli chodzi o instalację to przełożyłem wszystko gdzie były wpinane kable od wiązki z OBC, oprócz wymienionych wcześniej 2 rzeczy. Komputera sterującego od silnika nie przekładałem, idzie do niego też jeden kabel. Podejrzewam, że to odcięcie zaplonu więc chyba nie powinien mieć wpływu na gong? Jeśli działa mi kompletnie wszystko na OBC oprócz gonga to może to wynikać z różnic w instalacji samochodu?

W jaki sposób poznać czy mam BC1 czy BC2? I jakie były między nimi różnice?

Swoja drogą po czym poznać czy w aucie była kiedyś poduszka? Pod kierownicą nie stwierdziłem żadnych wolnych wtyczek czy luźnych kabli.

Opublikowano
Jesli przyciski na panelu ulozone sa w ksztalcie przyciskow w telefonie i ponumerowane to BC1, jesli masz podpisy klawiszy bez numerkow to posiadasz nowszy BC2. Zobacz zdjecia mojej E24, link w podpisie - tam jest BC1.

Opublikowano
tak

Opublikowano

Dzięki :)

OK to wiem już, że mam BC2, a gong dalej nie gonga :mrgreen:

Czy ktoś wie gdzie może tkwić przyczyna niedziałania?

I ponowię jeszcze pytanie, jak sprawdzić czy w e23 była kiedyś poduszka? (z czystej ciekawości). Co jeszcze, oprócz kierownicy, będzie na to wskazywać?

• 1 miesiąc temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

I ponowię jeszcze pytanie, jak sprawdzić czy w e23 była kiedyś poduszka? (z czystej ciekawości). Co jeszcze, oprócz kierownicy, będzie na to wskazywać?

Pod maską w okolicy kielicha macpersona będzie pomarańczowa puszeczka podłączona wtyczką, taką jak ABS.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

• 1 rok później...