Skocz do zawartości

terkotanie po uruchomieniu 316ti

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nie mam juz siły do mojego compacta 316ti e46!!! Auto jest z 2002/03 roku, mam je od nowości, od dwóch lat terkocze/grzechocze mi przez moment po odpaleniu silnika, szczególnie jak jest zimny....jak auto było na gwarancji, to wmawiali mi, że tak ma byc i już...ostatnio jednak terkotanie się mocno nasiliło i trwa to ok 3s.....mało tego zaczyna mi tak samo terkotać nawet na uruchomionym silniku, nagrzanym, po przegazowaniu w okolicach 2-3 tys obr.

W serwisie oczywiście nic nie wiedzą, wymieniłem rozrusznik i nic nie pomogło. Boje się, że coś się zaraz rozsypie i będę musiał zbierać silnik do reklamówki !!! :(

Czy ktoś zna ten problem i co z tym zrobić ?

graford

Opublikowano
Olej zmieniam regularnie, leją oryginalny BMW, czyli chyba castrol.

Regularnie to znaczy czesciej niz rekomenduje firma BMW prawda?

Zmien wlewany olej na inny syntetyk. Nie daj sie namowic na polsyntetyczny albo mineralny. Byc moze sama wymiana oleju pomoze.

Opublikowano

Wymieniam wg wskazań komputera, czyli co ok 18tys.

Poza tym, wlewam taki sam olej od ponad 2 lat, a to moje terkotanie nasiliło się ostatnio. Czy faktycznie zmiana oleju na inny, coś tu pomoże?

Opublikowano
Wymieniam wg wskazań komputera, czyli co ok 18tys.

Na oleju nie zaoszczedzisz. IMHO 18tys to chyba zdecydowanie za dlugo.

Dla dobra silnika powinienes skrocic czas przynajmniej do 9-10tys km.

Sam zmieniam olej dokladnie co 8200km.

Opublikowano

czesc.

sąsiad z garażu ma fiata punto jakaś power wersja na full wypasie (130KM) i jemu też jak zapala to tak zaterkocze jakby silnik z traktora był pod maską po jakoś 1-3 sekundy od odpalenia to znika. wyjaśniał mi to że to niby taka konstrukcja silnika jest i tak być musi troche mnie to zdziwiło ale twierdzi że wszystkie te fiaty tak mają to może i w bejcy coś takiego występuję. jak na zdrowy rozum to obstawiam że dopuki nie doleci olej do hydrauliki od popychaczy to terkocze jak już olej jest na miejscu to cisza.