Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To co zostało opisane jest ok. Tak jak wspomniał kolega mml można a nawet należy zaczynać od zmiany VO i salapa wspomnę że dobrze jest również zmienić typ modelu z USA na EU.

Mam jedno pytanie w temacie zmiany USA na EU. Sprawa dotyczy modelu F12 kodowanie za pomocą e-sys i po konwersji mam na stałe zapalone kierunki w błotnikach. Nie działają po włączeniu kierunkowskazu, czy może ktoś ma jakieś sugestie w temacie. W F30 to było do zrobienia w FEM 3063 a w module FEM dla kodowania F10,F25,F01 FEM 3060 nie występuje. 

Gdzie szukać? Jak przywrócić funkcjonalność kierunków bocznych?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie kolego. To co zostalo opisane to tylko masa niepotrzebnych informacji, wprowadzajcy innych w blad. Dziesiatki linijek tekstu, dotyczacych czegos, co mozna opisac w kilku zdaniach. Konwersja jest prosta sprawa i nawet nie trzeba zmieniac klucza kodowego.

A co bylo u Ciebie w tej F12 robione Esysem, ze masz taki efekt? Przeciez przednie swiatla w ogole sie nie rusza podczas procedury konwersji. Ja niestety od wielu lat juz zawodowo tego nie robie, wiec nie pamietam dokladnie, ale robilem mnostwo serii 5 i 6 i nie pamietam zebym mial taki problem jak u Ciebie sie pojawil.

Niestety w niektorych wersjach softu w FRM, nie masz bezposrednich opisow. Musisz walczyc z tymi parametrami w ustawieniach LAMP_MAP_PARA_SATZ_01, _02 itd.

Tam niestety masz tylko wartosci. Najlepiej to przekodowac auto do fabrycznych ustawien, sprawdzic wlasnie jakie wartosci sa w tych PARA_SATZach i wtedy juz recznie to poustawiac. Niestety (albo stety, bo ktos kto poswiecil setki godzin zycia na nauczenie sie tego, zarobi 😉 ) nie zawsze kodowanie jest takie proste.

Opublikowano

Przednie lampy nie ruszane, nic nie mają związku z kierunkowskazami w błotnikach i przy zmianie nie były kodowane. 

Normalna konwersja z kodowaniem lamp tył w celu rozdzielenia kierunku i stopu (po wymianie led na pomarańczowe światło stop uruchamiane było razem z kierunkiem tył).

Mam jeszcze kilka pomysłów, będę próbował jak się nie uda wrócę do początku i od nowa. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oj sorry. Zinterpretowalem to okreslenie "kierunki w blotnikach", jako side markery w przednich lampach. 🙂

No moze byc tak jak pisalem wyzej. Znajdz te migacze w LAMP_MAP_PARA_SATZ.

A pamietasz, czy przed konwersja bylo dobrze?

Opublikowano

nie zwróciłem na ten szczegół uwagi i to jest nauczka na przyszłość żeby wszystko sprawdzać dokładnie.