Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam BMW E90 z 2005 roku. Jakiś czas temu w samochodzie zaczęły się problemy z elektryką. W jednej chwili przestał mi działać klakson, czujniki PDC, elektryczne ustawianie lusterek, grzanie foteli i zapalniczki. Ciekawe natomiast jest to, że chwile po uruchomieniu silnika jest napięcie w zapalniczce, ale ono momentalnie maleje do zera. Korzystałem już z pomocy wielu fachowców, jednogłośnie byli przekonani, że padł moduł komfortu. Kupiłem nowy, ale używany moduł, podmieniłem go, przypisałem w serwisie do pojazdu i zero reakcji.. Jest tak jak było. W serwisie po podpięciu samochodu po komputer wyskoczyło mnóstwo błędów, ale najbardziej szokujący był fakt, że samochód całkowicie nie ma połączenia z PDC. Wtyczki są dopięte, wiązki całe. Miał ktoś może podobny problem? Mam już dosyć wydawania kasy na "fachowców", może mógłby ktoś coś doradzić? Z góry dzięki. Pozdrawiam.
Opublikowano
Na początku odwiedzałem lokalne warsztaty samochodowe licząc na to, że bedzie to drobna usterka, łatwa do zdiagnozowania i usunięcia. Dzisiaj natomiast byłem w autoryzowanym serwisie BMW, ale tylko z zamysłem przypisania modułu komfortu, tak też zrobili, ale nic się nie zmieniło. Powiedzieli mi tylko, żeby umówić się na kolejną wizytę za 2-3 tyg i oni spróbują czegoś poszukać. Męczę się z tym już 2 miesiace, szukałem na różnych forach podobnego problemu, ale niczego nie znalazłem. Co sprawdzali? bezpieczniki, wiązki od PDC i resztę głownie robili przez komputer, ale nie bardzo orientuje sie co dokladnie, napisalem tylko co mi powiedzieli :/ a napięcie sprawdzałem sam miernikiem. Diagnostyka była robiona w lokalnych warsztatach ogólnych i dzisiaj trochę w serwisie BMW. Za 2-3 tyg mam sie umówić na pełną diagnostykę, ale liczyłem, że wczesniej ktoś mi pomoże, nakieruje mnie jakoś.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
BMW odłącza pierdoły przy zużytym akumulatorze nawet kiedy jest ładowanie alternatora.
3A0jS9b.png
Opublikowano (edytowane)

Kolego ....sprawdź czy masz skoki napięcia w parametrach live data

I jedź do kogos kto ma chociaż inpę. ASO omijać

Edytowane przez sfinks311
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Daj foto skrzynki bezpiecznikow i przekaźnikow

Podaj rok i miesiac produkcji auta , model oraz moc silnika