Skocz do zawartości

e34 525i 24v z 1994 - zmiana skrzyni biegów - pyt.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę znudził mi się automat. Wstępnie konsultowałem z gostkiem co mi robi samochód zmianę na 5-biegową skrzynię od piątki z tym samym silnikiem.Na moja skrzynię automatyczną jest już klient (skrzynia oczywiście też ma 5 przełożeń),w efekcie czego finansowo się nie dołożę.

Mam pytania:

1) czy będę musiał wymieniać wał tylny, czy e34 525i 24v z 1994 manualna i automatyczna ma to samo przełożenie główne (tj. 3.23)?

2) czy ktoś tak eksperymentował, ew. jak się taki zabieg powiódł?

3) czy skrzynia automatyczna "komunikuje" się z komputerem sterującym pracą silnika? tj. czy można wyciąć skrzynię automat. bez "upośledzenia" pracy silnika.

4) jakich jeszcze interewencji trzeba dokonać w pracy układu elektronicznego samochodu, żeby przyjął się taki przeszczep

Będę wdzięczny za wszystkie informacje i sugestie.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Przejrzałeś forum? Chyba nie bo trochę już o tym było... :evil:

Zajrzyj: TUTAJ, TUTAJ i TUTAJ.

Być może znajdziesz jeszcze jakieś informacje używając funkcji Szukaj.

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

Pamiętaj że Twój samochód teraz (tj. z automatyczną skrzynią zapala tylko na "N" i "p") - musisz to ustawić a nie obciąć wiązke bo nie zapalisz :wink: +( światło wstecznego :twisted:

Wał jest innej długości, automatyczna skrz. jest większa

Przełożenie zazwyczaj też jest inne ... ale jakie nie wiem...

I musisz kupić komplet pedał do manuala; wysprzęglik + siłownik; dobrze było by założyć nowe sprzęgło;koło zamachowe; skrzynie; lewarek (zazwyczaj nie pasuje brakuje mocowań;przerobić lub dopasować wał i wyważyć go,

To chyba tyle... ale to nie będzie już org. auto :lol:

Powodzenia,

titto

ps. ja już raz przerabiałem ten temat i moim zdaniem to się nie opłca, lepiej sprzedać i kupić inny...

rekin jest mój... po 10 latach ponownie :)
Opublikowano
pamietaj ze prawie kazdy sprawdza VIN, przy sprzedazy wyjdzie ze to kundel, bo nikt nie uwierzy ze se tak poprostu zmieniles skrzynie, no i klopot bedzie ze sprzedaniem.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

dzięki za pomoc, przespałem się z tematem, a kwestia VINu mnie przekonałem i chyba raczej nie będę przeprowadzał tej operacji. natomiast jak padnie automat to nie będzie już żadnych ale...

a propos znawców automatycznych skrzyni biegów, podobno najlepszy w Polsce specjalista ma warsztat przy ul. okopowej, za ul. powązkowską

w Wawie. wsiądzie, minuta jazdy i zdiagnozuje stan skrzyni.

• Członkowie klubu
Opublikowano
a propos znawców automatycznych skrzyni biegów, podobno najlepszy w Polsce specjalista ma warsztat przy ul. okopowej, za ul. powązkowską w Wawie. wsiądzie, minuta jazdy i zdiagnozuje stan skrzyni.

Chyba nie przejrzałeś linków które Ci podałem... Co za czasy - nie dość że nie chce się ludziom szukać to jeszcze nie korzystają jak im się poda na tacy... :twisted:

Firma o której piszesz nazywa się Samko.

Marcin o niej pisał. Zobacz:

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?p=9577&highlight=#9577

Ja też u nich raz byłem, bo wydawało mi się że na pierwszym biegu przy zimnym silniku coś cichutko pogwizduje. Gość się przejechał, gwizdania nie usłyszał natomiast wyczuł jakieś szarpanie przy zmianie z 2 na 3 bieg. Na moje pytanie ile kosztowałoby naprawienie tego powiedział że nie wie, pewnie jakieś 3500 zł. Bo to trzeba zrobić remont całej skrzyni... :shock: :!:

Więc mam wrażenie, że stan skrzyni to ten gość zdiagnozuje w 98% przypadków jako "skrzynia do remontu". Być może facet zna się na rzeczy ale jakoś nie przekonuje mnie remont za taką kasę kiedy samochód jeździ normalnie...

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i