Skocz do zawartości

N47 wyciek oleju.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem. 20 tysięcy kilometrów temu miałem wyciek oleju który został zidentyfikowany jako pochodzący z podstawy filtra oleju czyli rzecz typowa dla tego silnika. Ostatnio problem powrócił więc wszystko zostało umyte a uszczelka wymieniona. Przez chwilę było dobrze ale wczoraj zdjalem osłony i cały dół silnika mam znowu w oleju. Ma ktoś pomysł o co chodzi? Czy faktycznie te uszczelki mają tak krótka trwałość?
Kupię komplet felg styling 270
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tu masz instrukcję wymiany uszczelek dla różnych wersji twojego silnika.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e92-320d-cou/repair-manuals/11-engine/11-42-oil-filters-lines/

Mi przychodzi do głowy takie coś, albo mechanik za mocno dokręca uszczelki i je zmiażdżył, albo daje uszczelki złej jakości (zamienniki) , albo masz powyginane podzespoły silnika i jak uszczelka złapie trochę przelotu zaczyna nie ogarniać różnić w odległości jakie sa pomiędzy elementami, albo albo masz jakieś mikro pęknięcie przez które sączy się delikatnie olej.

A jak tam wygląda u ciebie temperatura oleju w czasie jazdy???

Opublikowano
  • Autor
Cześć, przy obydwu wymianach zastosowano uszczelki OEM, ale przy ostatniej wymianie wymieniono tylko tą pomiędzy blokiem a podstawą. Co do sposobu montażu trudno się wypowiedzieć. Zlecałem to znanemu warszatowi wyspecjalizowanemu w serwisie BMW więc zakładam, że dokręcali to w sposób prawidłowy. Tak sobię myślę że gdyby zrobili to źle auto nie przejeździło by dwóch lat i dwudziestu kilku tysięcy kilometrów. W kwestii temperatury oleju to dobre pytanie ale trudno na nie odpowiedzieć bo nie badałem tego.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wymienili.....?????

Może tak może nie. Może tylko nieco mocniej dokręcili i przemyli......nik ,oprócz nich tego nie wie. Obawiam się ,że bez demontażu tego, to się nie dowiesz.

Najlepiej jak byś był przy tym i po demontażu umył uszczelka z obudową. Przyjrzyj się temu może uszczelkę jest zadarta lub obudowa krzywa?????

Pozdrawiam.........daj znaka co ustaliłeś. No to rzeczywiście zbyt krótki okres po naprawie na częściach OE...

Edytowane przez Burza1234

Opublikowano
Z tego co pamietam są tam plastikowe rurki z oringami , wymieniłem w 118d 143 km i wszystko wporzadku . A lało się strasznie .
Opublikowano
  • Autor
Wymienili.....?????

Może tak może nie. Może tylko nieco mocniej dokręcili i przemyli......nik ,oprócz nich tego nie wie. Obawiam się ,że bez demontażu tego, to się nie dowiesz.

Najlepiej jak byś był przy tym i po demontażu umył uszczelka z obudową. Przyjrzyj się temu może uszczelka jest zadarta lub obudowa krzywa?????

Pozdrawiam.........daj znaka co ustaliłeś. No to rzeczywiście zbyt krótki okres po naprawie na częściach OE...

Auto już jest w warsztacie i mają działać. Odnośnie tego, że uszczelka była ostatnio wymieniana nie mam wątpliwości.