Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Chciałem dopytać o mój akumulator. Samochód BMW X5 e70 3.0 sd. Jakiś 1-1.5 miesiąca temu był w serwisie na wymianie oleju itp. Wyszło że akumulator ma sprawność na poziomie 54%. Jeździł mało. Natomiast ostatnio dużo nim jeździłem i sprawność wyszła na poziomie 73%. Czy samochód doładuje go do pełna czy trzeba go doładować? Czy może Aku jest na tyle słaby, że nie doładował go do 100%? Jest to Aku firmy warta AGM. Jeśli zdecyduje się go doładować to muszę używać specjalnego prostownika do takiego typu akumulatora? Jeśli zdecyduje się go zmienić to muszę kupować agm czy wystarczy zwykły?

Opublikowano

Co pewien czas warto doładować „do pełna” (ja co 3 miesiące).

Prostownik elektroniczny najlepiej z opcją AGM.

Akumulator tylko AGM o odpowiedniej pojemności.

Opublikowano

Jeśli nie masz problemów z uruchamianiem samochodu jeśli nie masz błędów: rozładowane aku , drenaż prądu to nic nie kombinuj.

Nie ma potrzeby doładowania aku . Wszystkiego pilnuje komputer .

Prostownik inteligentny załatwia sprawę.

Może być zwykły aku ale musisz wprowadzić zmiany w kompie .

Opublikowano
Po ladowaniu Aku prostownikiem inteligentnym, Aku osiągnął pełny poziom naładowania. Po paru dniach sprawdziłem go testerem, samochód cały czas jeździ i wyliczył sprawność Aku na 65% czyli jak przed ładowaniem. Nie pokazuje żadnych błędów i pali ładnie, ale niestety nie działa Webasto, pewnie z powodu słabego Aku. To już chyba czas by go wymienić ?