Skocz do zawartości

Zużywanie się opon w autach z xDrive

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakoś nie mogłem znaleźć informacji na ten temat więc rozpocznę dyskusję.

Chodzi mi o opinię użytkowników BMW z napędem xDrive w sprawie zużywania się opon przednich i tylnych. Kupując moje pierwsze BMW i zarazem pierwsze auto z napędem na 4 koła myślałem, że opony z przodu i z tyłu będą zużywać się dość równomiernie zwłaszcza, że xDrive rozkłada napęd z założenia z większą siłą na tył. Przy przyspieszaniu więcej ścierają się chyba więc opony tylne natomiast podczas w miarę mocniejszego hamowania (nie silnikiem) przednie - opony przednie bardziej naciskają na jezdnię. Przy hamowaniu silnikiem znowu dostają więcej tylne koła (ale to odrobina).

Wydaje mi się, że najważniejsze jest to gdzie się jeździ - czy po mieście (częste hamowanie) czy na trasie - w zasadzie większość to pchanie auta poprzez opór powietrza - zwłaszcza przy SUV'ach. Czy dobrze rozumuję?

Ja jeżdżę 95% po mieście i widzę jakby wyższe zużycie przednich opon. Opony zostały założone w USA ok. 13 tyś km temu. Ja co prawda dużo jeszcze nie najeździłem się (ok. 4 tyś km po mieście) i poprzednio w USA ok. 9 tyś km, ale nie mam pojęcia na jakich trasach tam jeżdżono - auto z Florydy.

Opony mam wielosezonowe: Goodyear Eagle LS2 245/45 R19 102 V RUN ON FLAT (z gwiazdką).

Napiszcie proszę jak to jest u Was w autach z xDrive.

Czy przekładacie koła tył-przód po pewnym czasie?

Od czego według Was zależy zużywanie się opon?

Opublikowano
XDrive posiada bardzo ograniczoną funkcję rozdziału momentu obrotowego, ten system powoduje wyrównanie prędkości obrotowych kół: tył - przód. Po przejechaniu 110 tkm zauważyłem, że tylne opony zużywają się szybciej, jazda po mieście to ok. 20%. Niektóre BMW posiadają zawieszenie typu McPherson kół przednich, co powoduje że opona zużywa się nierównomiernie na swojej szerokości. Przy sezonowej wymianie opon, montuję lepsze opony na tył.
Opublikowano

Watek o oponach w xdrive juz jest. Why wielosezonowe? Why zamianki przod - tyl?

Niedlugo mod zamknie ten watek...

Wpisuje w google "opony, a xdrive" i pierwszy rekord od razu z forum.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=86&t=242171

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano
  • Autor
40 stron wpisów - o wszystkim i o niczym. Musiałbym chyba czytać 2 dni żeby coś tam znaleźć. Ja pytałem w zasadzie o coś innego, bardziej konkretnego czyli jak ścierają się opony przednie względem tylnych przy napędzie xdrive. Konkretnie w zależności od jazdy po mieście czy na trasie. A co do opon wielosezonowych to po prostu z takimi kupiłem i z nimi jeżdżę - podałem to w celach informacyjnych.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Po swoich widzę, że ścieraja się rownomiernie (przy zmianie zima/lato sprawdzam w wulkanizacji)