Skocz do zawartości

Ogranicznik prędkości / tryb awaryjny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Nie wiem czy spotkaliście się z czymś takim, że przy pewnej prędkości włącza się jakby tryb awaryjny/kaganiec, który nie objawia się żadnym komunikatem, a pedał gazu reaguje tylko na lekkie wciśnięcie. Nawet jak dacie na max przepustnice to i tak auto zachowuje się jakbyście wcisnęli pedał gazu na co najmniej 5%. Tym bardziej jest to dziwne, że raz włącza się to przy 230, innym razem przy 200, a przy włączonej klimie przy 180. Żeby wszystko wróciło do normy muszę sie zatrzymać, wyłączyć i uruchomić na nowo silnik. Co ciekawe, na hamowni nic takiego się nie dzieje i kaganiec działa prawidłowo, czyli nie pozwala rozpędzić się powyżej 250 km/h. Firma od chiptuningu i innych myczków w sofcie nie umiała mi pomóc. Ktoś wie o co tu chodzi i czy auto przechodzi w jakiś tryb awaryjny? Da się to jakoś wyłączyć?

Pozdrawiam

Opublikowano

Za mało informacji.

Zapala się w tym momencie Check Engine lub info o redukcji mocy?

Trzeba odczytać błędy bo tylko z objawów niczego się nie dowiemy.

Opublikowano
  • Autor
Tak jak napisałem, brak jakichkolwiek komunikatów.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Miewałem zbliżony problem i bez komunikatu na liczniku w błędach było temperatura wydechu poza skalą . Widocznie za ubogo i się przegrzewa . Może soft źle zrobiony .
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dokladnie.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Musiałbyś na hamowni przytrzymać go na pełnej mocy i obciążeniu z kilka minut a na to pewnie hamownia nie pozwala . Pierwsze dobicie do 230 czy więcej na drodze jest ok bo się dopiero wszystko nagrzewa no i powietrze lepiej chłodzi . Dopiero dłuższy pościg ( za własnym cieniem chyba ) taki problem ujawnia . Opcjonalnie kamera inspekcyjna na kabelku pod maskę w rejonie wydechu i próbować . Jak się zacznie świecić no to jest jakiś trop .
Opublikowano
W jakim stanie DPF? Filtr powietrza? Przepływomierz?
Opublikowano
  • Autor
W lipcu zeszłego roku czyściłem DPF i wymieniałem filtr powietrza. Przepływomierza nie sprawdzałem, ale szczerze wątpię żeby był oz nim coś nie tak.