Skocz do zawartości

Punkt podnoszenia z przodu X3 xDrive 20d F25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie z przodu samochodu jest centralny punkt podnoszenia ?

Chcę podnieść i podstawić kobyłki pod progi z przodu do wymiany oleju.

Jaki minimum udźwig musi mieć podnośnik?

Jakie kobyłki – czy z zawleczką do podwójnego zabezpieczenia?

Tu zdjęcia z przodu :

https://naforum.zapodaj.net/a4e27f7526ed.jpg.html;

https://naforum.zapodaj.net/62b380a242c5.jpg.html

Opublikowano

No to superman jesteś ale oczekuję poważnego podejścia do tematu.

To idź teraz "wpełznij" i chociaż zobacz czy masz ten sam punkt podnoszenia jak na fotkach.

Opublikowano

A nie lepiej jak masz zamiar się bawić nie jeden raz w wymiany oleju kupić najazdy, koszt niewielki a sprawę masz załatwiona bez podnośnika i wysiłku.

Coś w tym stylu, były fajne swego czasu w Lidlu nie za wysokie.

https://allegro.pl/oferta/najazdy-samochodowe-kpl-2szt-rampy-podjazdy-2t-8508423371

podnośnik, kobyłki, ustawianie etc. :|

Pod CR-V też do skrzyni sie dostawałem i to niższa od X3 :wink: :wink: .

Opublikowano

Myślałem o takich najazdach ale nie mam miejsca do przechowywania garażu.

A w temacie czy to co widać na fotkach to jest miejsce - punkt do podniesienia całego przodu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź Andrzej instrukcja upewnia mnie że jest to przedni punkt podnoszenia.

W uzupełnieniu obejrzałem dokładnie Z czego jest zbudowany A więc jest to element w kształcie ceownika z blachy grubości około 3 mm o wymiarach około 80 mm na 35 mm przyspawany do spodu belki nośnej pośrodku. Ma 2 otwory ca 8 mm

I tak jak widać wystaje z plastiku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Dziękuję za odpowiedź Andrzej instrukcja upewnia mnie że jest to przedni punkt podnoszenia.

:cool2: :cool2:

Pozdrawiam Andrzej
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. I jak nic nie pękło nie strzeliło. Centralnie idzie podnieść f25? W opisach blokady etc ale rozumiem że aby sztywno i miękkim elementem? Jak to poszło? Tył podobnie?
Opublikowano

Wszystko ok.

Podnosiłem już wielokrotnie nawet dzisiaj mango go na kobyłkach bo wymieniam zardzewiałe wkręty pokrywy dolnej zabezpieczającej.

A wcześniej oczywiście wymieniłem bez problemów olej jako podnośnika używam 3 tonowego TAGRED i kobyłek 3 ton każda.

Ciekawostka: prawy próg jest niżej o półtora centymetra od lewego widać to jak podkładam kobyłkę masz wtedy o jeden ząbek mniej. Widocznie samochód jest cięższy po prawej stronie od strony pasażera.

Tyłu nie podnosiłem jeszcze - dam znać.

Zanim podnioslem sporo tez dostałem z BMWSG Singapurskie forum. Chłopcy podesłali linki

Opublikowano

.....

Widocznie samochód jest cięższy po prawej stronie od strony pasażera.

....

To dobrze - jak jedzie się samemu (czyli sam kierowca) ciężar się rownoważy.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witajcie,

podbijam temat bo zdjęcia wygasły.

Gdzie z przodu i z tyłu w X3 F25 xDrive 20d 190KM 2014 po lifcie mogę podłożyć żabę, aby podnieść auto i postawić na kobyłkach ?

Ma ktoś może jakieś zdjęcia z oznaczonymi miejscami ? Bo raczej podnoszenie za próg w miejscu do tego nie wskazanym i podłożenie kobyłek pod fabryczne miejsca w progach nie wchodzi w grę z uwagi na możliwość uszkodzenia progów?