Skocz do zawartości

E39 touring 525i manual 2002 modyfikacje silnika M54b25.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Mianowicie chciał bym się dowiedzieć jakie modyfikacje można zastosować w silniku m54b25.

Z tego co wiem to w kombi przyspieszenie od 0 do 100 można uzyskać między 8,0 a 8,5 sekundy w przypadku mojego bmw udało mi się to w 7 sekund. Sprawdzałem numery i wszędzie jest 256s5 więc swap wykluczam.

Ciekawi mnie jakie mody zostały tam wprowadzone że osiągi są zbliżone do 3,0. Dodam że spalanie jest jak w 3.0 i strzela na fabrycznym wydechu.(posiadam LPG)

Za odpowiedzi z góry dziękuję.

Opublikowano
A czym mierzyłeś czasy w Swoim touringu :?: :?:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
No to zrób pomiar na sprzęcie,który jest wiarygodny i do tego stworzony czyli np. Racelogic,dopiero wtedy będzie można stwierdzić czy faktycznie urwałeś te 1.5s. Druga sprawa to leć na hamownie czy wypluje więcej KM i Nm niż seria.Bo własne odczucia,pomiary apkami czy stoperem nigdy nie bedzie miarodajne i wiarygodne
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Zdaje sobie sprawę z tego że pomiar np stoperem nie będzie na 100% wiarygodny Ale różnica 1 czy 1,5 sekundy w przyspieszeniu jest odczuwalna i widoczna nawet na nagraniu telefonem. A co do hamowni to mam zamiar się na nią udać aby sprawdzić jaka jest moc Ale z hamowni dowiem się tylko jaka jest faktyczna moc a nie dowiem się dalej co zostało w nim zrobione może jedynie że została wgrana jakaś mapa.
Opublikowano
W takim silniku nie ma zbyt wiele możliwości, tak jak mówisz mapa paliwa oraz zapłonu,może być wiekszy kolektor dolotowy od B30 i chyba ludzie montują też wydechowe te od M52 bez katalizatorów.
Opublikowano
Katalizatory są pełne na swoim miejscu a kolektor z b30 czy może jest wsadzony to nie mam pojęcia nie potrafię ich odróżnić Ale wydaje mi się że zmiana kolektora nie dała by raczej aż tak dużo żeby było to odczuwalne w tak dużym stopniu.