Skocz do zawartości

530d xdrive - czemu nie montowano eps ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Orientujecie się może, czym była podyktowana decyzja bmw o nie montowaniu wspomagania elektrycznego w 3 litrowych xdrivach ? Z moich obserwacji/ogledzin wynika, że nie powinien to być problem z brakiem miejsca. W wersji 3 litrowej jest go w zasadzie tyle samo co w wersji np 525d. Więc jeśli nie to, to co może stać za ta decyzją ?

Opublikowano
Pytanie powinno być w druga stronę- dlaczego w 2l silnikach nie montowano wspomagania hydraulicznego? Otóż chodzi o to, ze hydrauliczne wspomaganie pobiera jakaś cześć mocy silnika, żeby napędzić pompę wspomagania. Elektryczne jest zasilane z akumulatora, co mniej obciąża silnik (efficient dynamice i te sprawy).
Opublikowano
  • Autor
Być może niejasno to opisałem. Eps jest montowany zarówno w 550i,535i, 535d, 530d (jak i 520d, 518d, 520i,528i itd...). Montowano je również w 520d xdrive, 525d xdrive 528 xdrive i w pozostałych 2 litrowych xdrivach. Jedynie 3 litrowe xdrivy mialy hydro. W zwiazku z tym ze nie sam silinik a naped + silnik był kluczowy nie jestem pewien czy to właśnie ekologia byla powodem.
Opublikowano
Tez się nad tym zastanawiałem i jedyne do czego doszedłem to brak miejsca. Trochę denerwuje brak asystenta parkowania przy xdrive no ale coś za coś
Opublikowano
  • Autor
To wydaje sie być jedynym rozsądnym wytłumaczeniem, ale obejrzałem spod auta i nie wydaje mi się żeby byl jakikolwiek problem z miejscem. W 3 litrowym dieslu po prawej stronie jest sporo miejsca, sanki sa takie same jak w 2 litrowym xdrivie, jedyna widoczna różnica to inny stabilizator, no ale ten można oczywiście wymienić.