Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po miesiącu stania auta w garażu (BMW e90 330xd 2006r.) pod samochodem znajdowała się duża jasna plama, wyciek określam na około 1 litr.

Sprawdziłem wszystkie płyny i były w normie. Dodam że plama znajdowała się na wysokości środku auta. Pomyślałem że może to być olej skrzyni biegów ale sprawę olałem. Dzisiaj czyli po około miesiącu od momentu w którym samochód wyjechał z garażu podczas jazdy zapaliła się czerwona kontrolka od skrzyni biegów o treści: BŁAD AUTOMATYCZNEJ SKRZYNI BIEGÓW. JEDŹ POWOLI. Zatrzymałem i odpaliłem samochód jeszcze raz. Kontrolka zgasła. Po przejechaniu 100km nadal się nie pojawiła. Jaki jest problem? Chciałbym sprawdzić i ewentualnie dolać Oleju do skrzyni ale nie wiem jak sprawdzić poziom. I czy ten wyciek mogl spodowodawc zapalenie się tej kontrolki? Proszę o pomoc :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jedź do skrzyniarza który zna się na xdrive zanim z napędu zostaną wióry.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Zapewne wyciek oleju przez tuleje w skrzyni. Nie wolno jezdzic z takim zauwazonym ubytkiem, bo pewno jeszcze wiecej wylecialo w trakcie jazdy.
to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli uruchomiłeś auto i stało długo z włączoną klimą to obok skrzyni leci woda z parownika.
3A0jS9b.png
  • Moderatorzy
Opublikowano
Tylko że to była jasna plama a olej byłby czarny albo coś w ten deseń. Chociaż wszystko wskazuje na olej to jak wytłumaczyć tą barwę?

Olej w skrzyni nie jest aż taki "czarny"

spacer.png

Opublikowano
Ok, dziękuję, zbieram się i zbieram i wybrać się nie mogę do skryzniarza i coraz bardziej myślę że był to błąd komputera bo wiecej sie już nie pojawił :mrgreen: