Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy 118d sprzed 2007 roku (sprzed liftingu?) fabrycznie nie był wyposażany w DPF?

A jeśli jakieś 118d miały DPF to po czym poznać czy dany samochód ten DPF fabrycznie ma/miał?

No i jeszcze jedno (przyznam jednak, że poświęciłem może 10 minut na próbę samodzielnego znalezienia odpowiedzi): czy silnik w 118d to inna konstrukcja (teoretycznie lepsza z uwagi na chociażby umiejscowienie rozrządu) niż 120d?

Mam chęć zamiany żony Corolli 1.4VVTi (jeździ nią od 6 lat) na coś fajniejszego. A że 116i (czyli dla mnie optymalny) trudno mi znaleźć, to zaczynam myśleć o dieslu.

Opublikowano

118d miały dpf i nie miały.

Rura na wprost jest dpf, rura na dół brak dpf.

Oczywiscie sprawny dpf brak sadzy w srodku rury.

120d czy 118d bez różnic. Liczy sie kod silnika.

Kod silnika M47 rozrzad z przodu.

Kod silnika N47 rozrzad z tylu.

Lepszy diesel 118d 120d niz 116 benzyna według mojej skromnej opini

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po rozkodowaniu VIN.

Po wyglądzie silnika.

Po mocy. N47 ma 143KM lub 177KM. M47 ma 122KM lub 163KM. Słabsze to 118d mocniejsze to 120d.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie, przede wszystkim, nie ma n47 po 2007. 118d przedlift to zawsze m47, moze byc z, badz bez, dpfa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Auto bedzie uzytkowane tylko(!) W miescie, wiec 116i jest optymalny.

Jeżeli masz na myśli n43 to zdecydowanie nie jest to optymalny silnik do miasta. Powód? Katalizator, który się zasiarcza a wypalanie jest bardziej kłopotliwe niż w kopciuchu dpf. Chcesz mieć miej problemów w e8x? Kup kopciucha.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Auto bedzie uzytkowane tylko(!) W miescie, wiec 116i jest optymalny.

Jeżeli masz na myśli n43 to zdecydowanie nie jest to optymalny silnik do miasta. Powód? Katalizator, który się zasiarcza a wypalanie jest bardziej kłopotliwe niż w kopciuchu dpf. Chcesz mieć miej problemów w e8x? Kup kopciucha.

Czyli dla sposobu użytkowania auta przez moją żonę (tylko miasto, tylko odcinki max. 2km, tylko 300-400km/m-c) w przedliftowym e87 nie ma odpowiednich silników...

No cóż, trzeba będzie poszukać zwykłego samochodu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W przedliftowym jest 118i oraz 120i godne polecenia. Pytanie bylo o diesle.
Opublikowano
czy diesle mają jakąś grzałkę dogrzewającą wnętrze (nie mam na myśli webasto)? Coś na kształt grzałki elektrycznej takiej jak montowana w dieslach z VAG-a?