Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od paru dni jest posiadaczem pierwszej bmw e61 520d. Mam problem jak w tytule, ale opiszę trochę szerzej. Na zimnym silniku, lub dłuższym postoju nie ma tego problemu (wtedy po odpaleniu po niecałej sekundzie słychać cyknięcie w silniku, tak jakby dostał odpowiedni ciśnienie) i chodzi ładnie. Gdy już odpalę i po jakimś czasie chce ponownie odpalić gaśnie po około 2s i nie słychać tego cyknięcia. Pomaga szybkie wejście na obroty około 4000. Błąd 3f57 - regulator ciśnienia doładowania. Wcześniej był jeszcze błąd czujnika doładowania, który wymieniłem.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. :8)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zapchany DPF

Sprawdź, czy na trzecim biegu przekroczysz 3,5 rpm, jak nie, to potwierdzisz moją diagnozę.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

3 bieg, pedał w podłogę - ogólnie auto jakoś nie ciągnie, przy 2.5 jakiś przestój w przyspieszaniu, dalej ciągnie ale jak by bez turbo, od około 3.0 czuć turbo ale nieznacznie, ciągnie do 4.5. Potem bodajże przerzucił na 4 bieg (automat). Z tego co mi wiadomo do wymiany jest przepustnica bo stoi na max otwarciu ale to chyba nie jest z tym związane?

Pozdro i dzięki za zainteresowanie. :cool2:

Opublikowano

Widzę że temat raczej ciężki, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest taka możliwość ze silnik gaśnie bo rozrusznik nie odbija? Mam takie wrażenie że w tym tkwi problem, i że taki odgłos (jak by cyknięcie lub nie) pochodzi właśnie z rozrusznika.

pozdrawiam :)