Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jakie macie wersje systemów w swoich G20 oraz czy mieliście możliwość jakiejkolwiek zdalnej aktualizacji tak jak to było reklamowane przez BMW?:)

Opublikowano

Auto odebrane miesiąc temu z 7/2019.30, od tego czasu sprawdzam regularnie dostępność i brak, zarówno z appki jak i z iDrive. Na bimmerpost są potwierdzone odbiory już od końca lipca z 7/2019.39.

Widocznie jest to zależne od lokalizacji...

Opublikowano

Ciekawe bo u mnie 07.2019.28 ?? i brak dostępnych aktualizacji. Może wersja silnikowa albo wyposażenie też ma znaczenie?

Wczoraj jak wsiadłem do samochodu to miałem wykasowane wszystkie ustawienia - equalizera, ulubionych stacji itp, założyłem że właśnie to w wyniku aktualizacji. Niestety nie zapisałem jaką wersję miałem wcześniej więc nie mam pewności. Nie wyświetlił jednak żadnego komunikatu. Chciałem sprawdzić temat - ale infolinia tylko w dni robocze, a w serwisie oczywiście nie wiedzą.

Może ktoś wie gdzie szukać opisu zmian w wersjach softu i datach publikacji? - przecież musi coś takiego być dostępne.

Opublikowano

Serwis trzyma wszystko dla siebie, różni użytkownicy z bimmerposta mają już np. soft 58 i 60. Przy niektórych usterkach rzeczywiście soft jest updetowany, ale nie OTA, a przez serwis.

Wydaje mi się, że do czasu aż BMW nie uzna, że kolejna wersja będzie znaczącycym, stabilnym milestone nie zobaczymy aktualizacji dostępnej na OTA.

Opublikowano
u mnie gdy wchodzilem sprawdzic czy jest jakas aktualizacja pokazywało, że brak, a gdy pojechałem na serwis gość mi mówi że jest aktualizacja map, myśle sobie to dziwne przecież sprawdzałem i nie wyświetlał się żaden update, chwilę myślałem, że może pojawiła się w czasie między sprawdzeniem a wizytą w serwisie ale zapytałem gościa to mi powiedział miesiąc od kiedy się pojawiła jednak nie pamietam który, w każdym razie wyszła ona dużo wcześniej a samochód nie pokazywał nic.
http://www.bmw.com/com/en/_common/shared/img/id_moduls.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wgrany w serwisie soft 39 - czyli ta aktualizacja zdalna to bujda na resorach. Na razie wygląda, że przestało przerywać rozmowy telefoniczne przez CarPlay.
Opublikowano
u mnie gdy wchodzilem sprawdzic czy jest jakas aktualizacja pokazywało, że brak, a gdy pojechałem na serwis gość mi mówi że jest aktualizacja map, myśle sobie to dziwne przecież sprawdzałem i nie wyświetlał się żaden update, chwilę myślałem, że może pojawiła się w czasie między sprawdzeniem a wizytą w serwisie ale zapytałem gościa to mi powiedział miesiąc od kiedy się pojawiła jednak nie pamietam który, w każdym razie wyszła ona dużo wcześniej a samochód nie pokazywał nic.

Aktualizację map można zrobić przez BMW ConnectedDrive.

Mniej więcej tak:

Logujecie się na swoje konto na komputerze -> ściągacie aplikacje na komputer -> logujecie się do zainstalowanej aplikacji -> wyskakuje komunikat o możliwej aktualizacji map -> zapisujecie aktualizacje na pendrive -> montujecie pendrive w aucie i się aktualizuje

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Serwis trzyma wszystko dla siebie, różni użytkownicy z bimmerposta mają już np. soft 58 i 60. Przy niektórych usterkach rzeczywiście soft jest updetowany, ale nie OTA, a przez serwis.

Wydaje mi się, że do czasu aż BMW nie uzna, że kolejna wersja będzie znaczącycym, stabilnym milestone nie zobaczymy aktualizacji dostępnej na OTA.

Serwis wgrał mi wersje systemu: 07/2019.55

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak wyglada u Was teraz wersja oprogramowania? Odbierając auto miałem 11/2019.50 tydzień temu pobrała się mi aktualizacja i obecnie mam 11/2019.70.

Czy to najświeższa wersja?

Swoją drogą czy jest gdzieś dostępny release notes bardziej szczegółowy niż lanie wody w opisie aktualizacji w idrive?

Wersja mapy 2020-1 potwierdzam pobrana na podstawie VIN z portalu Connected drive, jednak ma duże braki w aktulności.

Opublikowano
Najświeższa wersja to chyba 03/2020.58. Tak wynika z kilku wątków na bimmerpost. Ja odebrałem samochód we Wrześniu i ciągle jeżdżę na 07/2019.30. Jak sprawdzam czy jest dostępna aktualizacja to jest info, że nie :roll:
Opublikowano
Samochód mam od ponad roku. Tylko raz (około miesiąca temu) w appce na telefonie pojawiła się wiadomość, że rozpoczęła się aktualizacja. Samochód sam zaczął coś ściągać chyba przy pomocy wbudowanej karty sim. Jak wsiadałem do auta to było około 10%. Auto sugerowało żeby przyśpieszyć proces przez instalację przez telefon. Ściągnąłem paczkę (ponad 1gb), a następnie przez WiFi direct do idriva. Teraz mam 11.70... Dziwne bo są nowsze wersje. Ale okazało się że zdalna instalacja to nie do końca ściema... No i strzały z wydechu nie zniknęły :P
Opublikowano

Dzieki za informację, prosiłem by przed odbiorem wygrali mi najnowszy soft... niestety mimo zapewnień że to zrobią nie zrobili więc.

Jako świeżak na forum i w świecie radości z jazdy witam wszystkich ;)

Opublikowano
Wiec całe to OTA bez sensu. Masz aktualizacje 2020 w serwisie wgraną?
Przesadzasz, wiadomo że BMW nie będzie od razu wszystkim instalować najnowszego oprogramowania.

Zakładam, że w 11/2019 wykrywano dużo błędów i dopiero wydanie 70 uznano za wystarczająco stabilne. Z czasem 03/2020 też pewnie będzie dostępne przez OTA, ale raczej nie wydanie 24, tylko jakaś kolejna, bardziej dopracowana wersja.

Wersja mapy 2020-1 potwierdzam pobrana na podstawie VIN z portalu Connected drive, jednak ma duże braki w aktulności.
W maju też zainstalowałem EUROPE Live 2020-1 i byłem poirytowany brakiem prowadzenia po S5 między Poznaniem a Lesznem. Niedawno pojawiała się wersja 2020-2 i chyba cała S5 już jest.

Opóźnienie nadal tragiczne. Trasa otwarta w grudniu, a aktualizacja dostępna po pół roku :mad2:

P.S.

Właśnie znalazłem info o bugu w 11/2019.70 dotyczącym 330e i braku przebiegu elektrycznego: https://g20.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1727383

Opublikowano

odkryłem pewien BUG w oprogramowaniu BMW :lol: dla większości pewno znany ale się podziele,

otóż ogólnie w g20 było tak, że jeżeli drzwi KIEROWCY są otwarte to nie ruszymy nawet pół metra bo bieg wbije się na P

po aktualizacji zauważyłem (nie wiem czy tak również było przed) że teraz można jechać z otwartymi drzwiami KIEROWCY jeżeli mamy cały czas noge na hamulcu - nawet minimalnie.

Jeżeli przy rozpędzeniu auta np do 10km/h (nadal z wciśniętym delikatnie hamulcem) nagle puścimy hamulec to skrzynia zwariuje i będzie chciała wbić położenie P wydając dziwne dźwięki co oczywiście przy tej prędkości nie uda jej się zrobić.

http://www.bmw.com/com/en/_common/shared/img/id_moduls.png
  • 9 miesięcy temu...