Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam takie pytanko. W BMW jest tak że do oryginalnych stalówek i alu są te same szpilki. Ja u siebie mam Borbety 15" na oryginalnych szpilkach BMW ( takich ja stalówki ). I pytanie moje jest takie czy może tak być, czy powieniem kupić szpilki odpowiednie do felg. Jeżeli tak to jaki rozmiar?

Dodam jeszcze że tak już było przy kupnie, po prostu nie zwróciłem na to uwagi... Pozdrawiam

Opublikowano

śruba nie może być za krótka tzn wkrecać się w piaste samą końcówka,

Ważne jest też jaki ma łeb (może mieć płaski lub sztorcowy,chodzi o to jaki otwór masz w feldze aby dobrze wchodziła w gniazdo i trzymała felgę)

i np. jak felga ma gniazda sztorcowe (takie lejkowate) i założysz płaską ,to efektem może być bicie na kierownicy przy danych predkościach i uszkodzenie gniazda felgi jak i szpilki (śruby).

Opublikowano
oryginalne szpilki BMW mozesz bez problemu uzywac do alu i stalowych ale oryginalnych BMW, jesli sa inne to tak jak napisal poprzednik
Opublikowano
A ja dodam od siebie ,że sprawdz ile pełnych obrotów wkręca się śruba w piastę,ja jeździłem na orginalnych śrubach i aluskach i kiedyś na zakręcie koło wyrwało się,obcinając gwint na śrubach.Wkręcone trzymały na trzech zwojach gwintu,orginalnie wychodzi 6-7 pełnych obrotów
Było e23 2,8 automat,potem e23 2,8 manual teraz e36(z silniczkiem jak od kosiarki ale spoko bedzie kiedyś większy) BMW na zawsze,--hehe kosiarka do żyda a teraz 2 literki w trumniaku-m52b20
Opublikowano
Na stronie z powyzszego linka sprawdzałem. Podane są tylko pierwsze dwie wartości, czyli: 12Mx1,5... Moje śruby wkręcają się tylko trzy obroty, czyli lipa. A co do kształtu to i felgi i śruby są w stożku. Chociaż jeden plus. I teraz niewiem jakiej długości śruby powinienem kupić. Mierzyłem głębokość oetworu w piaście przez felge, wyszło 40mm. Znaczy to że śruba ma mieć gwint o takiej długości..?
Opublikowano
Zamówiłem już śruby, również na allegro. Mają 28mm gwintu, a z moich pomiarów wynika że będą wkręcone około 1 cm w piaste. Myśleże to wystarczy. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam