Skocz do zawartości

325Ci, pije olej, zmiana oleju na gęstszy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem forum i jest to mój pierwszy post, dlatego w razie w prosił bym o wyrozumiałość. :)

Od maja jestem posiadaczem E46 325Ci, motor o oznaczeniu M54B25. Przychodzę tutaj, bo auto rąbie mi dużo oleju. Pije mi jakieś pół litra oleju na 1000 km. Aktualnie jeżdzę na oleju MOTUL 8100 X-CLEAN EFE 5W30 C2/C3. Stąd moje pytanie, czy jeśli zmienił bym olej na gęstszy to czy zużycie oleju by się trochę zmniejszyło ? Odmy jeszcze w aucie nie wymieniłem, ale planuje to zrobić w ciągu najbliższego miesiąca, bo trochę się naczytałem, że może to być jedna z przyczyn picia oleju. O wadzie fabrycznej pierścieni też już czytałem, ale nie uśmiecha mi się robić remontu silnika. Dacie mi jakieś porady i może polecicie na jaki olej się przesiąść ? Forum przeszukiwałem, ale jednoznacznej odpowiedzi do mojego pytania nie znalazłem. Z góry Wam dziękuję za pomoc. :)

Opublikowano
Wymiana oleju na gęstszy na pewno nie posłuży silnikowi, więc trzymaj się tego co producent zalecał, ew. możesz się pokusić o zmianę na 5W40. Generalnie jest podwieszony temat o olejach, ile ludzi tyle opinii, ja śmigam na valvo synpower 5W40. Jeżeli chodzi o spalanie oleju, to z fusów ciężko wróżyć, aczkolwiek nie pocieszę cię - wątpię by po zmiane odmy spalanie spadło znacząco.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, jest ok do tego silnika ale pobór oleju nie zmieni się w mocno zauważalny sposób. Zdecydowanie przyczyną są pierścienie, będzie się to pogłębiać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Mi przy silniku N42B20 piła strasznie dużo oleju, podobnie jak Tobie. Znajomy polecił mi olej Shell HX7 10W40 i bardzo mocno spadło zużycie oleju (rzekłbym nawet że dawałem radę przejechać 2x więcej bez dolewki) a do tego jest to całkiem niedrogi olej.

Silnik pracował bardzo dobrze, nie czułem żeby coś mu dolegało a do tego zauważyłem że jak stałem w korkach mniej kopcił na niebiesko.

83ba45602a45.jpg
Opublikowano
Ja zauważyłem, że moja delikatnie kopci tylko na zimnym silniku i bierze olej też na zimnym raczej, bo jak lecialem trasę ponad 400 km to ani grama nie ubyło.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W n42 w 99% przyczyną są uszczelniacze zaworowe, więc bez sensu jest lać niewłaściwy olej, na pewno będzie to miało odbicie w przyszłości.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Mi przy silniku N42B20 piła strasznie dużo oleju, podobnie jak Tobie. Znajomy polecił mi olej Shell HX7 10W40 i bardzo mocno spadło zużycie oleju (rzekłbym nawet że dawałem radę przejechać 2x więcej bez dolewki) a do tego jest to całkiem niedrogi olej.

Silnik pracował bardzo dobrze, nie czułem żeby coś mu dolegało a do tego zauważyłem że jak stałem w korkach mniej kopcił na niebiesko.

Ja u siebie zmieniłem uszczelniacze i nie kopci, nie bierze oleju...;) za ok 8 tys km powiem ile spalił od wymiany ;D