Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z nagłośnieniem w moim E90 z 07.2007. Posiadam zestaw HI-FI opcja S676A z navi professional.

Problem zaczął się tydzień temu, mianowicie słychać było trzaski w różnych glośnikach i momentami przestawała grać muzyka. Problem ustąpił po 2 dniach, aż tu nagle po kolejnych 3 dniach powrócił ze zdwojoną siłą. Teraz na wszystkich głośnikach z prawej strony pojawił się pisk na przemiany z trzaskami (najmocniejszy jest w przednich drzwiach pasażera). Ogólnie dźwięk ten przypomina odgłos zwarcia. Dziwna sytuacja jest tez taka, że jadąc i przyspieszając głośniki się wyłączają a np hamując zaczyna w lewych głośnikach muzyka grać a w prawych wszystko chrypi. Póki co wypiąłem bezpiecznik bo autem z takimi dźwiękami nie da się jechać i obawiam się o głośniki.

Miał może ktoś z Was taki problem? Co polecacie sprawdzić?

Opublikowano

W końcu znalazłem trochę czasu i znalazłem przyczynę. W bagażniku, w komorze gdzie znajduje się wzmacniacz i zmieniarka było tyle wody ze wzmacniacz pływał prawie w całości ( stad tez muzyka nie grała przy hamowaniu/przyspieszaniu - woda się przelewała przód tył). Wzmacniacz wysuszony i wyczyszczony, głośniki graja wszystkie ale słychać chrypienie i słaby bass - wzmacniacz pewnie do wymiany. Obecny wzmacniacz jest o numerze 9143156. Mam możliwość kupienia w dobrej cenie wzmacniacza od e81 o numerze 9143155 i pytanie czy orientujecie się czy taka podmianka zadziała? Nie mogę nigdzie odnaleźć schematu podłączenia takiego wzmacniacza bo bym porównał piny.

Według poniższego linku w e81 i e90 są zastosowane identyczne głośniki:

https://www.1addicts.com/forums/attachment.php?attachmentid=224023&d=1204094124