Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, od paru dni jestem posiadaczem X5 E70 30sd z 2008 roku i próbuje sie odnaleźć w świecie BMW :)

zaraz po zakupie okazało sie że poziom oleju jest minimum - nie przejmowałem sie tym ponieważ i tak planowałem wymienić olej...co uczyniłem dzisiaj ... Według mechanika do tego silnika wchodzi 7.5 litra i tyle wlałem. Po przejechaniu 20km i zgaszeniu silnika pojawił mi się komunikat o minimalnym poziomie oleju. Pytanie:

1. Czy 7.5 to rzeczywiście odpowiednia ilość oleju?

2. Czy jest możliwe żeby brał "aż tyle" oleju - samochód nie kopci.

3. Wlałem Castrol Edge 5-W30 ll ... cokolwiek to znaczy ;)

Końcówka VIN: L207628

Z góry dziękuję za pomoc :)

Opublikowano

1.tak powinno sie wlac 7.5l

2. w nowo zakupionym bmw wszystko jest mozliwe :wink:

3. wybor oliwy zalezy od ciebie

sprawdz p na bagnecie poziom oliwy rozgrzej silnik zgasoczekaj jakies 15 min i sprawdz pozniom moze sie okazac ze czujnik poziomu oliwy plata figle :wink:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

Opublikowano
Ooo to to ma zwykly bagnet? Gdzie to znaleźć? (Przepraszam ale nie wypatrzylem go ...ale możliwe ze gapiłem sie nie tam gdzie trzeba :(
Opublikowano
Tak, czujniki płatają figle. a bagnet też jest i na nim polegaj.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na przyszłość, jeżeli jest bagnet, najlepiej organoleptycznie sprawdzać olej za jego pomocą, jak w starym dobry maluszku, gdy miało się 18 lat :wink: Masz większą pewność, niż czujnik.
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano

Ok, sprawa sie rozwiązała :) dzięki jachim8584 wiem już gdzie jest fizucznie bagnet (załączam fotke). Poziom sie zaktualizował - wczoraj przejechałem się 50km i automagicznie pojawił sie stan. Podejrzrwam, że silnik musiał sie nagrzać, żeby to sie zaktualizowało.... albo cos nie łączy - grom go wie.

A bagnet jest tu:

c29d883d0e66.jpg