Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kupiłem niedawno E90 w sedanie z 2009r. Wersja silnikowa raczej nie ma tu znaczenia, ale jeśli będzie potrzebna to jest to 318d. Otóż problemem jest możliwość otwarcia bagażnika nawet po zamknięciu samochodu z kluczyka. Zamykam samochód - wszystkie drzwi zamknięte, podchodzę do bagażnika, otwieram normalnie po charakterystycznym "zwolnieniu zamka" jak to nazywam. Dodam, że jest to wersja z iDrive, w którym szukałem rozwiązania w opcjach, jednak nie znalazłem odpowiedniej funkcji. Czym może być spowodowany ww. problem? Jest to dość uciążliwe ponieważ trochę boję się zostawiać samochód przy ulicy.

Pozdrawiam:)

Opublikowano
Czyli istnieje taka funkcja? Próbowałem w następujący sposób - odsuwałem się jakieś 20 metrów z kluczykami, a tata próbował otwierać co oczywiście się udawało. W takim razie spróbuję z większej odległości i dam znać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz keyless go to bagażnik będzie się otwierał kiedy klucz jest w pobliżu.
3A0jS9b.png
Opublikowano
No właśnie nie mam keyless go z tego co zaobserwowałem - nie mam takich linii na klamce przez co drzwi nie otwierają się i nie zamykają przez odpowiednie ruchy.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Kiedyś miałem taki problem jak namieszałem w kodowaniu, tyle że u mnie otwierała się klapa i włączał alarm.

spacer.png

Opublikowano
Kiedyś miałem taki problem jak namieszałem w kodowaniu, tyle że u mnie otwierała się klapa i włączał alarm.

W zasadzie u mnie też włącza się alarm - o ile ciągłe miganie kierunkowskazów można nazwać alarmem. W jaki sposób zdołałeś to naprawić i jakie były koszty?

• Moderatorzy
Opublikowano

Poprawiłem kodowanie modułu, które sam "zepsułem".

Nawet nie pamiętam już czy to był CAS czy NFRM... Któryś na pewno przekodowałem na próbę pustym MAN'em i po kolei szukałem różnic w kodowaniu między tym co miałem a fabrycznymi ustawieniami (przy których klapa nie otwierała się przy zamkniętym samochodzie).

Potrzebujesz kabel i NCS Expert albo kogoś w pobliżu kto ogarnie Ci kodowanie...

spacer.png

• Moderatorzy
Opublikowano
Pamiętasz może co dokładnie trzeba zmienić? I czy ten poradnik jest dokładny jeśli chodzi o przebieg kodowania?

https://ibmw.info/poradniki/kodowanie/instrukcja-kodowania-ncs/#

Niestety teraz już nie pamiętam... Instrukcja wygląda ok.

Najprościej będzie jak odczytasz kodowanie z modułów (np. cas albo nfrm) zapiszesz je sobie gdzieś (plik FSW_PSW.TRC - nazwij go sobie żeby było jasne co to jest), przekodujesz czystym plikiem FSW_PSW.MAN (po tym zobacz sobie oczywiście czy klapa przestaje się otwierać) i odczytasz jeszcze raz kodowanie (to będzie kodowanie dopasowane do zakodowanych opcji wyposażenia).

Potem porównaj sobie oba pliki i zobacz różnice, w NCS dummy jest opcja porównywania jak i większość opcji jest w miare opisana więc jeżeli cały Twój problem wywołany jest przez błędne kodowanie to w ten sposób dojdziesz.

Tu masz instrukcję, która wg mnie lepiej pomoże Ci pierwszy raz przez to przejść https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=260787

spacer.png

Opublikowano (edytowane)
Przy szperaniu trochę po internecie natknąłem się na aplikacje Carly i Bimmercode. Pozwalają one kodować dowolnie samochód. Tutaj pojawia się moje pytanie - czy taka aplikacja rozwiąże mój problem? Jeśli tak to nawet bym kupił licencje i adapter do jednej z tych aplikacji (bardziej bimmermode) dzięki czemu będę mógł coś dodatkowo dokodować. Edytowane przez sonmaciek
  • Moderatorzy
Opublikowano

Bimmercode - licencja do aplikacji kosztuje 150zł + adapter 200zł... a do kodowania z pc wystarczy darmowy program i kabel za 100zł... wybór należy do Ciebie

O icarly nawet nie wspomnę bo płacenie 250zł za samą licencje na rok to jakaś komedia...

ale fakt.. jest to świetna opcja jak masz za dużo kasy i jesteś leniwy.

Może do F albo G gdzie samochód kosztuje 150tys PLN ma to sens ale ładowanie takiej kasy w stary samochód jest mało logiczne :)

spacer.png

Opublikowano

Jasne, rozumiem.

Pomyślałem o takim rozwiązaniu ze względu na to, że nie do końca rozumiem takie tematy i szukam łatwiejszego rozwiązania. Zwykła obawa przed zepsuciem czegoś w kodowaniu :D . No nic, najwidoczniej trzeba chyba zakupić taki kabel i coś spróbować.

Tak z ciekawości - jaki byłby koszt takiej operacji gdzieś w serwisie?