Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Niedawno kupiłem E91 325xi N53 (2008) z przebiegiem 200kkm. Dla pewności i spokoju chciałbym wymienić olej i filtry. Według mojej wiedzy obecnie wlany jest Castrol 0W30, ale chciałbym wlać coś innego. Poczytałem trochę różnych wątków tutaj i rozważam Motul 5W40 8100 X-Cess LUB Motul 5W40 8100 X-Clean. Teoretycznie oba są zalecane, ale czy któryś będzie bardziej odpowiedni do N53? A może jakaś inna propozycja?

Dzięki :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak chcesz pozmieniać oleje to nie zapomnij o tych w dyfrach, xdrive, skrzyni. ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do n53 polecam 5w40 z racji bardzo wysokich temperatur w jakich pracuje. Polecam Ravenol VST z dodatkiem Archoil 9100 ;-)

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
Jak chcesz pozmieniać oleje to nie zapomnij o tych w dyfrach, xdrive, skrzyni. ;)

Tak, dzięki. Myślałem właśnie o skrzyni, bo z historii do której mam wgląd wynika, że nigdy nie był wymieniany olej w skrzyni.. ale z tym to będę musiał gdzieś się wybrać, bo sam nie ogarnę dynamicznej wymiany. :) Btw. to prawda, że jeśli pierwsza wymiana następuje dopiero w okolicach 200tys km, jest ryzyko pogorszenia pracy skrzyni po wymianie? Tak powiedziano mi w ASO.

Nad xdrive jeszcze się nie zastanawiałem, ale słuszna uwaga. Rozumiem, że zalecane?

Do n53 polecam 5w40 z racji bardzo wysokich temperatur w jakich pracuje. Polecam Ravenol VST z dodatkiem Archoil 9100 ;-)

Dokładnie, właśnie dlatego patrzyłem na Motula 5w40 xcess oraz 5w40 xclean, bo oba gdzieś się przewijały w innych wątkach i wywnioskowałem, że te parametry lepkości będą najbardziej odpowiednie. Natomiast nie byłem pewien który producent/typ konkretnie. Ale rozważę Ravenol VST, dzięki za polecenie :)