Skocz do zawartości

Purchel z boku opony i co dalej.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem że na jednej z przednich opon - poajwił się taki oto purchel na boku.

Bez-nazwy.png

Samochod kupilem jakis miesiac temu z niby-gwarancją Carlife.

Opony są prawie nowe, ale nie mam dowodu zakupu,

Zakładam, że wymieniał je poprzedni właściciel przed komisem.

Raczej więc muszę myśleć o wymianie chyba, gwarancja chyba nie będzie miała zastosowania.

Czytalem jednak, że jak ognia trzeba unikać różnych opoon na różnych osiach.

Czy to prawda?

Te moje są z 2017 roku, więc podejrzewam, że taki sam model udałoby się kupić. Gorzej ze stanem zużycia.

Na ten temat nic nie wiem, a z takikm purchlem z boku też troche strach jeździć chyba...

Tu pytanie, czy musze wymienic wszystkie 4 opopny gdy wymieniam jedną prawie nową?

Pozotałe 3 są praktycznie nowe :(

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Oczywiście do wymiany .

Możesz kupić taką samą o podobnym zużyciu lub dwie takie same mogą być innej marki , zasada jest że na jednej osi muszą być takie same .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
  • Autor
Oczywiście do wymiany .

Możesz kupić taką samą o podobnym zużyciu lub dwie takie same mogą być innej marki , zasada jest że na jednej osi muszą być takie same .

Dziekuję za odpowiedź.

Zasada oczywisście

Ale czytałem, że stosowanie 2 par różnych opon, o różnym stopniu zużycia, na obu osiach prowadzi do rzowalenia jakiegoś tam układu 4x4? Tego się boję

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

witam

Zasada jest taka ..... stosuj się do zaleceń BMW :D

DE - 36 12 ... Notes and specifications for tyre / wheel exchange

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e83-x3-3.0si-sav/repair-manuals/36-wheels-with-tyres/36-12-tyres/1VnYEE2taP

EN - 36 12 ... Hinweise und Vorgaben zum Reifen-/Rädertausch

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e83-x3-3.0si-sav/repair-manuals/36-wheels-with-tyres/36-12-tyres/1VnYEE2taP

Allgemeines:

Reifengröße, Hersteller und Reifenprofil müssen achsweise gleich sein

Um die BMW Standards zu erreichen, sollte das Fahrzeug an allen 4 Radpositionen mit gleichem Hersteller und gleichem Reifenprofil (BMW frei gegebene Reifen) ausgerüstet sein

Der Profiltiefenunterschied der Reifen einer Achse darf nicht mehr als 2 mm betragen (Regelgüte der Fahrwerksregelsysteme und Anforderung Fahrwerksvermessung)

Die Reifen mit den höheren Profiltiefen sind auf die Hinterachse zu montieren

Der Altersunterschied DOT darf 4 Jahre nicht überschreiten

.....

Profilunterschied zwischen Vorder- und Hinterräder maximal 2-3 mm

Informacje ogólne:

- Rozmiar opon, producent i bieżnik opony muszą być takie same.

- Aby osiągnąć standardy BMW, pojazd powinien być wyposażony w opony tego samego producenta i bieżnik (opony zatwierdzone przez BMW) we wszystkich 4 pozycjach kół

- Różnica głębokości bieżnika opon jednej osi nie może przekraczać 2 mm (kontrola jakości systemów kontroli podwozia i wymagania dotyczące pomiaru podwozia)

- Opony o większej głębokości bieżnika należy zamontować na tylnej osi

-Różnica wieku DOT nie może przekraczać 4 lat

......

- Różnica profilu między kołami przednimi i tylnymi maksymalnie 2-3 mm

..... itd

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

witam

Wszystkie modele BMW X3 E83 są fabrycznie wyposażone w napęd na wszystkie koła xDrive

https://de.wikipedia.org/wiki/BMW_E83

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
  • Autor

Troche optymistyczniej to brzmi, niż moje wyobrażenia...

Czyli zakładając, że moje są z 2017 roku, powinienem szukać opon tego samego rocznika + prtoducenta , modelu, ale jeśli bieżnik będzie podobny do tych starych to mogę je wymieniać po 2 sztuki ?

Wow... to by mnie ratowało, ale jednak xDrive to duży atut, i ni ehciałbym mu przeszkadzać w działaniu gdyby taka kombinacja była jakkolwiek wątpliwa.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Raczej małe szanse, że dobierzesz idealnie jedną taką sztukę, pasującą do pozostałych trzech opon.

Nie masz wyjścia, czeka cię dla świętego spokoju wymiana 4 szt. opon. Nie możesz mieć na jednej osi dwóch opon jednego producenta, a na drugiej osi innego producenta.

Poczytaj w tym dziale temat"xdrive, a wymiana opon.Ważne". Zresztą, wszędzie to piszą, przy xdrive. Cholerstwo pożyteczne, ale czułe na opony.

Chyba, że chcesz ryzykować. Uda się pojeździć bez awarii napędu, czy nie...ostatecznie i tak kupisz nowe opony...

Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
  • Autor

heh, a juz sie uceszylem.

Dobra, Pany, to jakie opony byscie mogli polecic... :>