Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Przeczytałem większość wątków na ten temat, a pytając mechaników/elektryków i diagnostów od BMW każdy mówi twardo, że temperatura przy dieslu to 90 stopni a 100 to już zabójstwo.

Jak to w końcu jest?

Pytam, ponieważ niepokoi mnie moja temperatura.

Po odpaleniu grzeje się normalnie, w ciągu 10 km mam już 90°C (sprawdzam w ukrytym menu) i ta temperatura stopniowo wzrasta (przy włączonej klimie jakby szybciej) i potrafi dojść do 99 a nawet i 100°C (w trakcie jazdy, jeśli np. wcześniej dynamicznie przyśpieszałem) a przy przyśpieszaniu mając wcześniej np. 95 stopni to gwałtownie temperatura spada do 90°C.

Jak jadę stałą prędkością np. 90 km/h to temperatura wynosi 93-99. Najwięcej w trakcie jazdy miałem 100°C (po 40 minutowej jeździe, kilka razy tylko dynamicznie przyśpieszałem).

Wszystko zaczęło się kiedy pojechałem do sklepu, zgasiłem auto i słyszę, że wentylator chodzi.. Zacząłem sprawdzać w ukrytym menu i tadaam, pokazuje mi taka temperaturę.

Gdy auto zgaszę po dłuższej jeździe i wentylator nie chodzi to temperatura wzrasta nawet do 105 ale jak odpalę o od razu spada.

Proszę o Wasze opinie, jak to jest u Was z silnikami dieslowymi?

Co z moimi "objawami"?

Pozdrawiam i liczę na odpowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szkoda że napisałeś jaki to silnik. Pomiędzy M57 a N57 jest w tej materii duża różnica.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Ciekaw jestem czy dostaniesz jednoznaczną odpowiedź bo ja pytałem co prawda nie dla diesla ale dla benzyny 28i 245km i nie dostałem odpowiedzi a raczej na forum jest sporo takich. U mnie w benzynie jak jade dziadkowato czyli 80-90 totemp. Jest w okolicach 90 st. (Wartość z menu) jak jadę 120 to mam ok 105-108 st. Jak cisnę wiecej to 110 a chyba nawet 112 widziałem. U mnie wskaźnik temp. pokazuje temp. oleju więc nie zawsze kontroluję temp. płynu. Ja przestaję "panikować" do tej pory nie miałem żadnych ostrzeżeń o przekroczonej temperaturze. Na zagranicNch forach czytałem że to normalna tem. Dodatkowo w korkach nigdy nie mam większej te.p. jak 91-92.
Opublikowano

Różne są zdania tylko wiekszosc mechaników plecie ze 90 stopni to max..

A co do Twojego to benzyna większa ma ogólnie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może zostańmy w tym temacie przy dieslu N57. Generalnie pracuje on w wyższych temperaturach niż 85-90 do którego przywykli polscy mechanicy w tdi. Od serii N BMW zaczęło stosować wyższe temperatury w celu redukcji zużycia paliwa i dla tego silnika do 105 st. jest ok. Lekki wzrost po zgaszeniu też jest normalny.
3A0jS9b.png
Opublikowano

Dziękuje Ci bardzo za wyjaśnienia :)

Martwi mnie fakt niedoinformowanych mechaników..

oddałbym takie auto to pewnie wymieniliby mi sprawny termostat itd..

Opublikowano
Kolego w mojej 335d temperatury przy wypalaniu DPF-a dochodziły do 105 stopni Celsjusza ale to normalny objaw przy wypalaniu DPF-a być może u Ciebie jest problem DPF-em i sterownik silnika wymusza wypalanie bo nie jest zapchany DPF ale żeby to sprawdzić trzeba podpiąć pod kompa i sprawdzić jakie ciśnienie jest przed za DPF-em na pewno przy ostrym butowaniu temperatura silnika może wzrosnąć dość znacznie.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

Zauważyłem u siebie podobny wzrost podczas jazdy w górach a później jeszcze po płaskim ale 30+ na zewnątrz. W serwisie potwierdzili to co napisał kolega powyżej. Wyższe temperatury wynikają nowego podejścia do zarządzania spalinami itp. Zapewnili, że nie ma się czym martwić chyba że komputer coś zasygnalizuje.

I tu najlepsze... powiedzieli, że temperatura oleju może sięgnąć nawet 130 stopni 0_o

Sent from my iPhone using Tapatalk