Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Załóżmy taką sytuację: kupiłem samochód, ma on niemieckie tablice. .Kupiłem go z myslą o dalszej odsprzedaży, ale muszę czymś jeździć...

Jeżeli powiem w urzędzie komunikacji, ze chce tylko probne tablice, tzn te czerwone, to moje koszty rejestracji beda odpowiednio niższe, tak?

Będę mogł bez problemu sprzedać auto na próbnych tablicach, czy czekają mnie jakieś komplikacje..?

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
WIesz jak wyglada procedura.. Powinieneś się zgłosić do celnego, skarbówki... przed wizytą w urzędzie komunikacji możesz go sprzedać.. jak go nie sprzedaż to niestaty rejstracja na CIEBIE (czyli 500 zl podaku ekologicznego i jakies 260 za tablice, dowód i kartę wozu). Dostajesz normalne tablice a tylko dowód "miękki".. Twardy po miesiącu..
Opublikowano

Tylko ze mnie sie wydaje, iz urzad komunikacji zatrzymuje moja umowe z niemcem. Albo co najmniej ksero.

A jak wezme normalne blachy i zapłace te 700PLN to jestem "udupiony" na miesiąc, bo nie mam twardego dowodu i i tak nie moge autka w tym czasie sprzedać, tak?

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Po pierwsze :

- kolega mówi o czerwonych znaczy próbnych tablicach a nie wywozowych niemieckich

Po drugie:

- próbne tablice służa do przemieszcenia sie do stacji diagnostycznej w celu odbycia badania technicznego. Nie wiem czy jest to legalne aby sprzedać samochód na próbnych.

- rejestrujac samochód na stałe czekasz ok 2-3 tygodni na "twardy" dowód.

- tak czy siak musisz nabyc OC-nawet jeżdzac na próbnych.

- spisujesz swoją umowę z klientem. Jeśli wykażesz jakikolwiek dochód - US skarbowy moze sie przyczepic. Musiałbyś poczekać 6 miesięcy.

Sa dwie opcje.

Albo sprzedać nie zarejestrowany (umowa z niemcem)

Albo zarejestrowac, poczekać na twardy dowód, ustalic cene na umowie.

Opublikowano

Tak, czy siak US sie przyczepi, jeśli sprzedam przed upływem 6 miesiecy, prawda? Chyba, ze zrobie nabywcy umowe niemiec-nowy kupiec.

Ktoś wie dokładnie jak to jest z tym podatkiem od wzbogacenia? Płaci się jakiś procent od różnicy na umowach, czy jakiś procent od rynkowej wartości auta?

Opublikowano
Czyli kupuje auto od Niemca za 50 EUR na umowie. Opłacam je w Polsce, rejestruje (co kosztuje mnie około 300EUR) i sprzedaje po 3 miesiacach. Żeby US sie nie przyczepił wpisuje na umowe z nabywcą 350 EUR, wszystkie rachunki i faktury trzymam przez 6 lat i w razie wezwania mogę spać spokojnie, tak?

Opublikowano
Wydaje mi sie, ze koszty rejestracji raczej sie tu nie wliczaja. Ja sprzedawalem juz ze 3 auta wczesniej niz po pol roku, ale wpisywalem cene zakupu jako cene sprzedazy i nie bylo nigdy problemow. Ale byly to samochody kupione w PL. Wiec raczej zostaje 50 euro niestety. Ale na pocieszenie - ostatnio US sie czepil sumy na umowie i policzyl podatek 2% od rynkowej ceny (do mnie nic nie moga miec - mialem kaprys, sprzedalem tanio).
Opublikowano
Koszty rejestracji, transportu, napraw tez sie liczą. Z tym ze tzreba miec na to "papiery".