Skocz do zawartości

pamiec fotela pasazera w kluczyku w comfort seats F11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w moim F11 mam fotele komfortowe, ktore maja pamiec pozycji fotela w kluczyku. Niedawno fotel pasazera przestal sie automatycznie przesuwac gdy otwieram auto. Jestem na 100% pewien ze pamietam ze fotel pasazera sie ustawial automatycznie (i moja zona tez tak pamieta) gdy albo ja otwieralem swoim albo moja zona swoim kluczykiem. I z tego co pamietamy tak samo bylo w E60, w ktorym tez mielismy comfort seats. (nie moge juz sprawdzic czy tak bylo w E60, gdyz sprzedalem je i zamienilem na E23 732i). Oczywiscie, moge nacisnac przycisk pamieci na drzwiach, ale to nie o to chodzi - kiedys fotel pasazera ustawial sie sam.

Dealerzy mi mowia, ze to tylko fotel kierowcy sie przesuwa podczas otwierania kluczykiem. W manualu online (na rynek US niestety) pisze tez ze kluczyk pamieta fotel kierowcy, kierownice i lusterka.

Mam zaznaczona opcje 'pamietaj ostatnia pozycje foteli' w Settings w iDrive. Mam tez osobne profile dla mnie i zony w settings (i fotel kierowcy, lusterka i kierownica dzialaja bez zarzutu, gdy otwieramy auto, jedynie fotel pasazera sie nie przesuwa, mimo ze jestem pewien, ze sie kiedys przesuwal).

Przejzalem strony BMW, fora amerykanskie, brytyjskie, i to forum, ale nic nie zalazlem.

Ktos ma jakis pomysl - czy fotel sie zepsul, czy nigdy nie bylo takiej funkcji?

Dzieki

Opublikowano

Masz na mysli pamiec foteli czy moja pamiec;)?

Mowisz ze tylko pozycja fitela kierowcy jest przechowywana w pamieci w profilu przypisanym do kluczyka?

Opublikowano
akurat u siebie nie mam, ale jak miałem do czynienia z F10 z komfortami to tak było. Tylko pamięć fotela kierowcy. Z reszta to logiczne jest. Dwóch kierowców z dwoma kluczami, pod każdym kluczem podpięte ustawienie fotela. Po to to zrobione, żeby nie trzeba było za każdym razem ustawiać na nowo jak się zmienia kierowca. A pasażer nie jest związany de facto z kluczykiem - ni ma go w kieszeni. Dal pasażera wystarczy pamięć na drzwiach, którą w ciągu 1s może uaktywnić.
Opublikowano

Sprawdzilem jeszcze raz manual:

- w sekcji 'fotele' manual mowi ze mozna dwie pozycje do kazdego kluczyka przypisac przyciskami w drzwiach. (w sumie to nie poprawne, bo w dzwiach pasazera tez sa te przyciski i tez pamieta po nacisniecu pamieci w drzwiach - to pewnie byl skrot myslowy - opisali tylko memory buttons w drzwiach kierowcy i zapomnieli w drzwiach pasazera).

- w sekcji 'Profile' mowil ze kazdy kluczyc przechowuje pamiec 'seat position' (nie wspomina ze tylko 'driver's seat'). Skoro w seksji pamieci w w drziach wyspecifikowali 'driver's seat', a w tej sekcji nie, tylko ogolnie 'seat position', to mozna wywnioskowac ze powinny to byc oba fotele.

Pytalem zony jeszcze raz - jest ona na 100% pewna ze w obu autach oba fotele sie nastawialy automatycznie jak sie otwieralo auto (tak profile byly ustawione dla kazdego kluczyka w iDrive, i bylo to niezalezne od przyciskow pamieci w drzwiach).

Bede jeszcze naciskal dealera aby to sprawdzili.