Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak jak w temaci. Oryginalnie posiadam dużą navi. Nabyłem cała dużą wiazke od dużej navi do e39 touring wraz z tuneram. Teraz chciałbym to jakoś podpiąć, ale tylko doposażenie w tuner tv. Tylko, w którym miejscu uciąć, w którym połączyć jakie przewody? Przydałby się jakiś schemat.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Schematy

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/

TV

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e39-530d-lim/components-connectors/components/a-control-units-unified-parts-groups/a-control-units-assemblies/a197-video-module/dDPpQM0

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

Sam nie bardzo rozumiem ten schemat. Dam znajomemu to pewnie rozgryzie.

Pytanie, czy wiązkę muszę prowadzić od monitora 16:9, czy mogę dopiąć się w konkretne przewody np w bagażniku?

Oryginalnie posiadam monitor 16:9, czytnik MKIV, moduł webasto, moduł sterowania głosowego (niestety tylko język niemiecki). Chciałbym dołożyć tuner, aby zamontować kamerę cofania i może w przyszłości przerobić na DVB-T.

Dokupiłem używany tuner TV oraz całą dużą wiązkę z touringa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pytanie, czy wiązkę muszę prowadzić od monitora .

Tak

Przewody ekranowane

Na schemacie masz wszystko - kolega to rozszyfruje jak się na tym zna .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie lepiej kupić ori wiązkę ? Nawet dałem Ci linka. Ale jak chcesz się pomęczyć to tu masz przejrzysty schemat.

https://xoutpost.com/electronics/navigation-system/69091-dvd-player-tv-tuner-backup-camera-help.html

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

piotr520 ta z linka jest do czytnika, poza tym i tak nie sięgnie do ekranu.

Wiązkę nabyłem całą oryginalną, ale miałem nadzieję, że da sie to podłączyć w bagażniku, do czytnika, albo gdzieś, a tu zonk trzeba od ekranu prowadzić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie zrozumiałeś schematu, nic nie ciągniesz do ekranu bo wiązkę już masz, wszystko podłącza się w bagażniku.

Przy dokładaniu tunera TV niebieską wtyczkę czytnika przekładasz do niebieskiego gniazda tunera TV. Potem montujesz ten kawałek wiązki co Ci dałem linka. Biała wtyczka do tunera TV a niebieska i purpurowa do czytnika. Zostaje tylko kwestia podłączenia głównej wtyczki ,doboru odpowiedniej wtyczki bo są różne wiązki ale widziałem że facet ma chyba 3 różne to musisz sprawdzić u siebie w aucie.

No chyba że ty w ogóle nie chcesz czytnika tylko moduł TV, to wtedy przepinasz niebieską wtyczkę z czytnika do modułu TV i działa.

Opublikowano

To dlaczego kolega malysz1976 pisał, że musze zaczynać od ekranu?

Myślę, że taki kawałek jak na tej aukcji znajdę w wiązce l, którą nabyłem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To dlaczego kolega malysz1976 pisał, że musze zaczynać od ekranu?

Myślę, że taki kawałek jak na tej aukcji znajdę w wiązce l, którą nabyłem.

Bo pewnie zrozumiał że montujesz od początku i nie masz w ogóle wiązki w aucie. Skoro dokupiłeś dodatkowo drugą wiązkę z wtyczkami do modułu TV to ja nie widzę problemu żeby połączyć jedną wiązkę z drugą.