Skocz do zawartości

Bmw e39 błąd 65 camshaft sensor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam bmw e39 528i z 1998r . Mam problem jak podłączyłem inpe to wyskoczył błąd 65 camshaft sensor. Podobno to jest czujnik położenia wałka rozrządu ale niby są 2 nie wiem który to jest i gdzie się znajduje i czy jak wyskoczył ten błąd to napewno jest do wymiany ten czujnik czy coś innego jeszcze dodam że mam w nim pojedyńczego vanosa

Proszę o pomoc

Opublikowano
Skoro masz pojedynczy vanos to czujnik wałka rozrządu też masz jeden, ten drugi o którym słyszałeś to czujnik wału korbowego. Co do identyfikacji usterek czujników INPA się nie myli, więc to na 99.9% trafna diagnoza. Nie masz problemów z mocą auta?? Utrudnionym rozruchem na rozgrzanym silniku? Głośna praca wtryskiwaczy?? Skasuj usterkę i sprawdź za jakiś czas czy błąd powróci. Na obrazku nr 17 masz czujnik, który Cię interesuje http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=DD31-EUR-07-1997-E39-BMW-523i&diagId=11_1480
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Autor
Usterki nie da się skasować ,silnik dziwnie pracuje trzęsie nim ,z mocą to przerywa A z odwołaniem na zimnym sa problemy na ciepłym różnie
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sprawdź czy przewód nie jest uszkodzony na początek.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

A jak będziesz wymieniał to tylko ori. Niestety VDO Siemens do e39, nie produkuje już czujników pod swoją nazwą.

Cena ? ok. 500zł.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
Dokładnie 461zł plus wysyłka :wink:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Można o średniej jakości flaszkę taniej :P

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
Więc tak dziękuję za porady ale teraz wyszedł jeszcze jeden problem silnik się przegrzał prawie doszło do czerwonego stało się to na postoju i mam takie pytanie czy przez to że się przegrzał może uszczelka pod głowicą pójść? Druga sprawa oodkręciłem termostat sprawdziłem przy 92 stopniach się otwiera nowa chłodnica i nowa pompa wody tylko ja tego nie wymieniłem ale poprzedni właściciel zalałam płynem odpowietrzylem i to samo grzeje się przeszukałem cały Internet i widzę że nie tylko ja mam z tym problem ludzie wymieniają uszczelki pod głowicą nie umią sobie dać z tym rady ale ja sobie tak myślę i myślę ten wentylator z klimy czy on czasem nie wspomaga układu chłodzenia czytam i czytam ktoś napisał na necie że tak tylko przy ilu stopniach ma się on włączyć wie ktoś ? Od razu powiem że wentylator sprawdziłem i nie działa
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wisko jest sprawne? Raczej nie skoro grzeje się na postoju. Uszczelka oczywiście może puścić jak będziesz go przegrzewał. Wentyl elektryczny oczywiście ogarnij.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Na pewno spina jak trzeba? Przy przekroczonej temperaturze powinien być konkretny huragan.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL