Skocz do zawartości

CarPlay - najtańsza opcja dorzucenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jakiś czas temu stwierdziłem, że chciałbym mieć w swoim aucie CarPlay - niestety moje auto to F31 z 2014 r. i NBT, więc tak naprawdę są tylko 3 sposoby żeby to zrobić:

- wymiana NBT na NBT EVO id5

- instalacja ekranu Android

- zakup interfejsu dorzucanego miedzy nawigacje a wyswietlacz

Pierwsza opcja to koszt około 4-5k zł, druga opcja to koszt 2,5-3k zł, a trzecia.. no właśnie.

W trzeciej opcji występuje kilka producentów / importerów, np. Unichip, Unique AD, producenci bezpośrednio z chińskiego portalu, który każdy zna. Dwie pierwsze to koszt zakupu za około 1,5-2 tys. zł co nadal wydaje się dosyć sporym zakupem. Unichip wymaga też zewnętrznego mikrofonu, a Unique AD oferuje korzystanie z wbudowanego mikrofonu. Ja natomiast zdecydowałem się na zakup bezpośrednio z chin, producenta Carlinkit. Z wykorzystaniem jakiegoś tam kuponu na 5$ wyszło razem 917 zł - z dostawą. Sprzedawca od razu wysyła jako gift, poszło bez cła. Co ciekawe, zamówiłem w piątek, a w poniedziałek paczka była u mnie!

Założenie jest dosyć proste, wszystko plug n play, ale dla mnie stresujące byłoby zdejmowanie plastików, żeby nie połamać, więc pojechałem do zaprzyjaźnionego serwisu, który zrobił to w cenie 100 zł. Po włączeniu musiałem zrobić update (z pendrive). Wszystko działało od razu, bez żadnego problemu. Na youtube jest pełno filmów jak to założyć.

Wnioski po 2 tygodniach użytkowania

Plusy:

- nie zacina się, nie wiesza

- bardzo proste i intuicyjny przełączanie między menu BMW a Carplay

- bardzo proste i intuicyjne zarządzenie menu Carplay zarówno poprzez pokrętło jak i z kierownicy

- wszystko działa bardzo szybko, ale warunkiem jest korzystanie z dobrej jakości kabla lighting (najlepiej oryginał)

- urządzenie bez problemu korzysta z wbudowanego mikrofonu, rozmowy mają lepszą jakość niż przez BT

Minusy:

- kolory dosyć blade, może tylko moje subiektywne wrażenie

- działa na pełnym ekranie, ale rozdzielczość jest dobra, ale oryginał BMW ma lepsza rozdziałkę, nie przeszkadza to w użytkowaniu. Możliwe, że poprawią to poprzez update.

Podsumowując, w cenie 1 000 zł ze wszystkim można sobie wrzucić Carplay do auta, wszystko działa, nie zacina się, nie wiesza. Carplay spowodował, że nie używam prawie w ogóle menu BMW.

Gdyby koś miał pytania - służę pomocą. Przekopałem się przez różne tematy dotyczące dorzucenia Carplaya ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi co najlepiej zrobić, stąd pomysł na stworzenie tego tematu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tez mam f34 z początku 2014 ale niestety jeszcze CIC, da radę podłączy to coś pod cic ? Daj na pw lub tutaj link gdzie to kupiłeś.
Krzysztof
Opublikowano
  • Autor
Tez mam f34 z początku 2014 ale niestety jeszcze CIC, da radę podłączy to coś pod cic ? Daj na pw lub tutaj link gdzie to kupiłeś.

Tak da radę podłączyć pod CIC, jedyny warunek to auta od 2014 r. wzwyż

Wysłałem link na pw

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Auta z 2014 mają nbt a nie cic.
Opublikowano

Kolego wyślij linka z którego dokładnie kupowałeś ?

Jak z jakością dzwięku ? Idzie po aux ? Nie kastruje jeszcze bardziej ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Od 04.2014 miały nbt a moja jest z lutego i ma cic. Do 2015 w f3x były montowane cic i nbt równolegle.
Krzysztof
Opublikowano
Od 04.2014 miały nbt a moja jest z lutego i ma cic. Do 2015 w f3x były montowane cic i nbt równolegle.

Bzdura. Nic nie szło rownolegle, chyba ze mówimy o małych systemach business, nbt profesional weszlo w 06.2013 roku zastępując CIC profi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tak pisze o navi 6,5” wiec nie bzdura tylko szło rownolegle. Nigdzie nie pisałem, ze ma duży ekran.
Krzysztof