Skocz do zawartości

Uszkodzona opona, a napęd xDrive

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam dylemat: w moim samochodzie jest napęd xDrive, opony run flut, dodatkowo mieszane, czyli z tyłu 275/35/19 100Y, z przodu 245/40/19 98Y Pirelli Cinturatio P7, zużycie bieżnika na poziomie 4,5-5mm, jest to drugi sezon opon.

Dziś zauważyłem, że na przedniej oponie po stronie prawej pojawiło się wybrzuszenie (opona do wymiany), pewnie efekt wysokich krawężników lub dziur...

Moje pytanie: czy powinienem kupić nową czy używaną oponę, czy jeżeli kupię nową to różnica wysokości bieżnika ma wpływ na układ xDrive?

Chciałem jeszcze na nich pojeździć do jesieni i dopiero kupić nowe.

Tak przy okazji, w ramach ubezpieczenia AC mam 2 darmowe wymiany uszkodzonej opony/felgi w ciągu roku, czy warto skorzystać?

Opublikowano
Opony wymienia sie parami. Zwłaszcza jaj już są zużyte. Co do korzystania z ubezpieczenia to wszystko zależy co masz w OWU zebys sie nie zdziwil jak bedziesz miał zarejestrowana szkodę i przy zmianie ubezpieczyciela bedzie zwyżka.
Opublikowano
  • Autor
To jak wymienię 2 opony z przodu na nowe to tył mogę zostawić na starych przy xDrivie? Z tylu opony mają bieżnik 4,5 mm a z przodu bedą mieć 8mm, tak może zostać?
Opublikowano
Z tego co pisza tu na forum to xdrive jest bardzo czuly na różnicenawet niewielką w średnicaxh opon. Bo to jest ważne. Było gdzieś na forum jak to powinno się policzyć.
Opublikowano

Jak wymienisz tylko przod to taka roznica srednic opon rozwali Ci skrzynke xdrive

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano
  • Moderatorzy
Możesz wymienić sam przód, różnica w obwodzie między 8 mm bieżnikiem a 4,5 mm to 1,14%. mówi się, że dopuszczalna jest różnica 1% w obwodzie. Czasem ludzie żyją z 2% różnicą, ale jak będzie to nie wiem.

Edytowane przez Ponta

Opublikowano
  • Autor
Czyli cały nowy komplet muszę kupić, bo używanej w tym rozmiarze na alledrogo nie ma