Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie wiem czy macie tak samo w swoich Z4,ale u mnie jest zakodowane selektywne otwieranie drzwi, tak że jedno kiknięcie pilota otwiera drzwi kierowcy a drugie otwiera drzwi pasażera. Z przycisku koło ręcznego zamykają się i otwierają obydwa naraz. Da się zakodować GM5 żeby jednym kliknięciem pilota otwierał obydwa drzwi ?. Jeśli wie ktoś co ustawić ncs - em to poproszę info która to opcja / e przekodować.
Opublikowano
Tak jest

Teraz wiem że u Ciebie też tak jest.

i tak ma być.

W E46 przy GM5 chyba mogą to przekodować. W E60 w idrive moge sobie wybrac jak się mają drzwi otwierać. Dlaczego więc tak ma być ?. Jest w Z4 jakiś konkretny cel takiego selektywnego otwierania ?.

Nie da się przekodować.

No właśnie nie trafiłem na jakieś info odnośnie E85 dlatego pytam.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Nie mam pojęcia, może ze względów bezpieczeństwa, ale w instrukcji obsługi jest: „naciśnij guzik raz, zostaną otwarte drzwi kierowcy i zamek osłony wlewu paliwa, naciśnij ponownie, a otworzysz cały pojazd.
Opublikowano

Znalazłem informacje że da się przekodować selektywne otwieranie.

34 i 35 pozycje z tej listy o tym są

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1M4MXMb5HOa2trZIJOvNHkyaILjZcgIa6lVH8-lE1wzc/edit#gid=0

Tyle że trzeba do tego użyć SSS Progman. A to jest już dla mnie zagadka, bo nigdy tego softu na oczy nie widziałem nawet :).

Edit 1

carly też to zrobi i ma naprawdę full opcji kodowania

http://support.mycarly.com/knowledge-base/code-bmw-what-is-possible/

zakładka Opening

Secondary unlock

Edit 2

Odczytałem swój GM5 i poszukałem tej funkcji w pliku *.trc. Okazuje się że jest ta opcja również dostępna w NCS, tyle że nigdzie nie opisana. Więc teoria "nie da się" jest błędna. Da się.

DORR_unlocking.png

Jak widać u mnie jest to na nicht_activ. Natomiast dostępne opcje zmian parametru :

FUNKTIONTUERSCHLOSS - DOOR UNLOCKING FUNCTIONALITY

zv_selektiv - jednokrotne naciśnięcie przycisku odblokowania pilota otwiera tylko drzwi kierowcy, dwa razy odblokowuje wszystkie drzwi

einstiegshilfe - jednokrotne naciśnięcie przycisku odblokowania pilota powoduje odblokowanie wszystkich drzwi, dwukrotne otwarcie okna kierowcy (łatwe wprowadzanie bezramowych drzwi coupé w wąskich przestrzeniach)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze wrócę do tego otwierania. Przekodowałem GM5 pustym manem bo nie mogłem dojść z tym do ładu. Po kodowaniu obydwa drzwi zaczęły się otwierać za jednym przyciśnięciem przycisku. Zczytałem ponownie TRC i opcja FUNKTIONTUERSCHLOSS - DOOR UNLOCKING FUNCTIONALITY dalej była na nicht_activ. Jakieś błąd się musiał wkraść po zimie sam z siebie, bo to samo przestało działać. Czyli jest dokładnie tak, że pierwsza opcja nicht_activ to normalne otwieranie obydwu drzwi jednym przyciśnięciem. Reszta to kodowanie innych opcji otwierania selektywnego. Jeszcze teraz dokoduję zamykanie drzwi podczas jazdy. Też GM5

VERRIEGELN_AUT_AB_X_KM/H

aktiv

VERRIEGELUNGSSCHWELLE - tu wybrać sobie szybkość przy jakiej mają się zamykać.

16_km/h