Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy ktoś używa lub używał opon firmy Hankook? Chodzi mi konkretnie o model VENTUS S1 EVO2 K117B RFT.

Są tańsze o 100zł od Continentala i mają krótrzą drogę hamowania na mokrym, więc mają lepsze parametry, przynajmniej w teorii.

Jak ktoś miał z nimi doświadczenia , to proszę o info jak sprawdzają się w praktyce.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam.

Czy ktoś używa lub używał opon firmy Hankook? Chodzi mi konkretnie o model VENTUS S1 EVO2 K117B RFT.

Jeżdżę na tych oponach od ponad roku i są bardzo dobre w każdych warunkach ale moje są zwykłe (wzmacniane XL), pozbyłem się RFT.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mialem hankooki rft w e90. Fajne gumy. Jedyny minus to splaszczenie opon na postoju. Chodzi o nylon w oponie. https://www.opony.com.pl/artykul/splaszczanie-opony/?id=917

W kazdym badz razie zawsze jak po nocy zaczynałem jezdzic to bylo telepanie do czasu az sie troche zagrzaly i splaszczenie sie rownalo. Moze teraz cos zmienili w budowie i jest lepiej. Ja je mialem jakos w 2014 kupione.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chyba żartujesz ?! Takie opony nie powinny byc dopuszczone do sprzedaży.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam dokładnie te opony założone fabrycznie w G32 630d.

245/45/19 i 275/40/19.

Jeździ się bardzo fajnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ponoc wszystkie opony uhp zawierajace nylon moga wlasnie miec problem z zapamietaniem pozycji postojowej do następnego ruszenia i rozciagniecia sie nylonu pod wplywem temp. Kiedys wlasnie jak mialem te opony to szukalem czemu auto mi tak dziwnie jedzie na zimnych gumach. No i znalazlem wiecej postow w necie o hankookach. No ale mowie to byky opony kupione 5 albo i 6 lat temu wiec pewnie mogli juz cos zmienic w budowie. Troche pomagalo dawanie wiekszego cisnienia o 0.2, 0.3 bara niz zalecane.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

245/45/19 i 275/40/19.

Po problemach z jakoscia na pierwszy montaz bridgestonow ( rozlatywały sie na strzepy w serii 7 ) i rozwarstwianiem sie pirelli bawarczycy podpisali kontrakt wlasnie z Koreanczykami z Hankooka.

Opublikowano
Ja mam u siebie Pirelli P7 RFT z 2016 roku, 245/45/18. Też miałem wrażenie, że po dłuższym postoju dziwnie się jedzie. A ostatnio jak podniosłem samochód w garażu i kręciłem kołem to właśnie zauważyłem, że jest spłaszczone w miejscu gdzie stykało się z podłogą. Tyły mają już tylko 4,5mm to niedługo się skończą, ale przody jeszcze 7mm.
Opublikowano

245/45/19 i 275/40/19.

Po problemach z jakoscia na pierwszy montaz bridgestonow ( rozlatywały sie na strzepy w serii 7 ) i rozwarstwianiem sie pirelli bawarczycy podpisali kontrakt wlasnie z Koreanczykami z Hankooka.

Szokujace.

Wychodzi na to, ze Hankook, to taki Huawei wsrod opon...

Jadę wolniej ale na 20-tkach.

Fan Mercedes z dwoma BMW ;)

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Artykuł z 2016, teraz montują do 7:

na 20" Pirelli P Zero

na 19" Pirelli P Zero i Michelin Primacy 3

na 18" Pirelli Cinturato P7 i Bridgestone Potenza S 001

I parę innych, wszystko zależne od wszystkiego, bo za pół roku mogą przestać zakładać Pirelli na rzecz Bridgestonów itd.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bardzo dobra opona.