Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam dziś rano chce odpalić moja bawarke ,przekręcam kluczyk i słysze tylko bzyczenie rozrusznika tak jakby sie nie dołanczał do silnika , próbuje znowu i załapuje ,autko zapala i wszystko OK .Jednak problem sie powtarza co mogło siąść i jak to się nazywa i czy moge tak jeszcze pojezdzić bo niestety nie mam hajsu na naprawe

Narazie E30 316 ,ale i tak wszystko wyprzedzam !!!

-------NEXT-------> E36 325

Opublikowano
Doczytałem sie że to chyba bendiks trudno jest z jego wymianą , może da sie go troche zregenerować bo z kasą to cieniutko, znajomy mówił ze pewnie tuleja się wytarła ale czy napewno ?? Można tak jezdzić przez jakiś okres

Narazie E30 316 ,ale i tak wszystko wyprzedzam !!!

-------NEXT-------> E36 325

Opublikowano
Miałem to samo jakieś dwa tygodnien temu, też myślałem że to bendiks u mnie było takie cykanie podczas krecenia rozrusznikiem i pozniej przygasal akumulator. okazalo sie ze to elektromagnes się spalił, zapłaciłem 100zł u leketryka samochodowego i po płaczu, co prawda wiem ze bendiks tez mi sie slizga ale narazie jeźdzę. Jak masz cykanie samo zamiast krecenia zwroc uwage na elektromagnes. Chlopaki na forum wspominali coś o szczotkach ktore tez mogly byc powodem ale okazalo ise ze to elektromagnes, tak zdalnie to trudno powiedziec
Opublikowano

Powodem tej usterki którą opisuje loozman jest zużyty bendiks a dokładnie to jego sprzęgło jednokierunkowe. Typowe objawy które będą się coraz częściej powtarzały a gdy nadejdą mrozy będzie jeszcze gorzej.

Przy okazji wymiany bendiksu warto zrobić przegląd rozrusznika szczególnie zwracając uwagę na stan szczotek, komutatora łożyskowania wirnika.