Skocz do zawartości

E 61 2007 demontaż tylnego oparcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie operacja z pozoru bardzo prosta,ale nie mogę dostać się do śrub środkowej podpory,żeby rozdzielić części oparcia.opis z tis nie załatwia sprawy,bo chyba nie ogarnia kombi,albo dotyczy przedlifta.czy trzeba rozbierać podłogę od strony bagażnika?jak zdemontować uchwyty mocowania bagażu za oparciem.nie chcę nic połamać.miało to zająć chwilę a tu taka porażka.może ktoś orientuje się czy jest różnica w oparciach kombi przed liftem i po.z góry dzięki za pomoc
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e61-520d-tou_200902/repair-manuals/52-seats-motorcycle-seat/52-26-rear-seat-through-loading-facility/DnPeWR4

Masz tu ładnie pokazane przecież :wink:

Nie opiszę Ci dokładnie bo robiłem na szybko i nie pamiętam czy czasem za dużo nie rozebralem ale poodkrecalem wszystko od oparcia i odchylikem tylna cześć podłogi bagażnika po położeniu oparcia i odkrecalem śrubki (i tu nie pamiętam czy to trzeba było robić). Następnie silowalem się z wysunieciem jednej części oparcia w bok.

Wszystko z montażem nowego zajęło mi jakieś 30 min

Tylko że ja robiłem na odwrót. Najpierw lewe oparcie a później prawe :D

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
  • Autor
No właśnie w ten sposób szarpałem się dzisiaj z tym oparciem ponad dwie godziny i nic .ani od lewej ,ani od prawej strony.jest za mało miejsca.oparcie dochodzi do nadkola i koniec,do przodu się bardzo mało wychyla bo trzyma ten środek.chyba zacznę rozkładać od bagażnika,tylko nie wiem jak zdemontować te uchwyty od podłogi,one z kolei trzymają tą szeroką listę za oparciem.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W tych uchwytach wyjmujesz plastikowe maskownice. Są na dole uchwytu.

Pod nimi śrubki.

Ten kawałek podłogi musisz zdjąć.

Tapicerkę pod oparciem też.

Dostęp do śrub i tak jest kiepski ale już dasz radę.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
Dzięki za pomoc,problem rozwiązany.faktycznie nie spodziewałem się,że w uchwytach są te maskownice-zaślepki a pod nimi śruby.mimo wszystko i tak trzeba się trochę pogimnastykować,ale już jest ok. sytuacja opanowana.a jeszcze jedno pytanie czy przedliftowe tylne siedzenia pasują do polifta?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Z tego co kojarzę jest identyczna

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!