Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Panowie zwracam się z mega prośbą wiem że temat reduktora xDrive i 3 kontrolek jest wałkowany cały czas ale nie potrafię znaleźć przyczyny mojego problemu. Miałem problem z 3 kontrolkami oczywiście wymieniłem zębatke dodatkowo łańcuch gdyż przy 2 tyś obrotach było słychać dziwny stukot w okolicach reduktora, łożyska tak profilaktycznie. Od momentu wymiany kontroli zapalają się od czasu do czasu. Raz jest wszystko ok auto jedzie bez kontrolek, zgaszę, odpalę i nagle albo wszystkie 3 kontrolki na raz. Sprawdzałem instalację nie widziałem żadnych połamanych bądz zepsutych kabli gdyż myślałem że tam może coś nie stykać. Proszę o pomoc gdyż dobija mnie już ten napęd. :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Jak miałem jeszcze X3 E83, winnym zapalenia się kontrolek był zabrudzony opiłkami metalu czujnik ABS w przednim kole, a już myślałem, że xdrive. Przebieg oryginalny około 90 tyś km. Auto idealnie jeździło, ABS działał, a kontrolki czasami się zapalały w różnych odstępach czasu. Edytowane przez bart 328
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
Padł mi ostatnio czujnik ASB ale prawy tył i wymieniałem go w ten sam dzień co robiłem reduktor. Tylko że wtedy gdy padł mi ABS kontrolka hamulca (!) była w kolorze żółtym a teraz jest czerwony.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja miałem kontrolkę hamulca w kolorze czerwonym, tak jak i pozostałe...

W temacie o xdrive, kolega kkx5 też sugerował m.in. czujnik ABS.

Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
sprawdź w inpie predkosci kół i wyjdzie ci czy to czujniki. wg. mnie tez raczej tak
Opublikowano
Błędy jakie pokazal komputer z VTG to: 54C4 i 5462. Wykonywaliśmy adaptacje oraz test nastawnika i slychac bylo jego prace (cykanie) po czym wszystkie błędy zniknely. Odpalam auto rano i powtorka z rozrywki znowu 3 kontrolki. Dojechalem do pracy gdzie 3-4 uruchomilem ponownie samochód i problem zniknal. Wychodzi na to ze po dluzszym postoju błędy wracaja...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Błędy jakie pokazał komputer z VTG to: 54C4 i 5462.

EN - 54C4 calibration faulty

DE - 54C4- Kalibrierung fehlerhaft

EN - BMW Fault Code 5462 - Servomotor or coupling force too high.

DE - 5462 Acuator Fehler oder erhöhter Strombedarf Kupplung

Pozdrawiam Andrzej