Skocz do zawartości

Zawieszenie gwintowane e39

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzień dobry, sprawdziłem ten temat w naszym dziale oraz w modyfikacjach technicznych i znalazłem tematy ostatnie sprzed 2 lat często bez odpowiedzi. Dlatego proszę o pomoc w wyborze. Oferty na Allegro zaczynaja się od 1tys przez 3-4 do nawet 7 tys. Czy kupując zestaw za 1 do 1,5 dam radę na tym jeździć? https://allegro.pl/oferta/zawieszenie-gwintowane-gwint-bmw-e39-sedan-jom-7809685150 https://allegro.pl/oferta/zawieszenie-gwintowane-e39-regulowane-camber-gwint-7686550809 Nie wymagam cudów, minimum komfortu, obniżenie, ustawienie zbieżności bez problemów i to wszystko. Większa stabilność przy prędkościach autostradowych.
Pozdrawiam.
Opublikowano
Kolego ja bym odpuścił najtańsze gwinty, ja trochę potestowalem różne zawieszenia z wyższej półki to KW, w wersji budżetowej to AP, nie kupuj chińskich bo szkoda na to wydawać pieniądze....odluz trochę i kup coś lepszego a nie pożałujesz, tę co pokazałeś to pewnie po jednym sezonie zimowym będę tak skorodowane że nic nie ustawisz ...
Opublikowano
  • Autor
Ok, po przemyśleniu chyba masz racje. No niestety na inne mnie nie stać. Lepiej tą kasę przeznaczę na pogrzebanie w zawieszeniu. Zawsze się coś znajdzie. Dzięki.
Pozdrawiam.
Opublikowano
  • Moderatorzy
Nie wiem jak w e39, ale miałem e36 M-technik i jak padły oryginalne amortyzatory to założyłem na przód MTS. Co prawda nie gwintowane tylko stałe, ale byłem bardzo mile zaskoczony. Twarde, ale nie beton, super do jazdy codziennej i cena po prostu niska. Przejechałem 50000 km i na przeglądzie nadal pokazywały 80%. Jak w mojej e39 będę musiał zmienić to też zaryzykuję MTS bez gwintu.
Opublikowano

zgadzam sie z kolega wyzej, w poprzedniej e39 mialem zawias mts technic bez gwintu, byl juz zalozony przy kupnie, jezdzilem dobre 4lata i nic im sie nie dzialo a pewnie mialy jeszcze wiecej,

na wiosne bede zmienial w swojej bo poczatkowo myslalem nad samymi sprezynami na przod -40mm ale to bez sensu jak za 900zl mam nowy komplet mts technic

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
Opublikowano
  • Moderatorzy
...bede zmienial w swojej bo poczatkowo myslalem nad samymi sprezynami na przod -40mm ale to bez sensu jak za 900zl mam nowy komplet mts technic

Orientujesz się czy mogę zostawić stare sprężyny jeśli zawieszenie jest zwykłe (nie M-technik) ? I ewentualnie co można pokombinować z tyłem w kombi bez nivo ? MTS nie przewiduje amortyzatorów dla takiej wersji.

Opublikowano

nie mozesz zostawic sprezyn bo to one decyduja o wyskosci, ale amortyzatorow tez nie mozesz bo beda pracowac w innym zakresie,

jesli mts nie robi dla kombii to niestety musisz wziac inna firme

https://allegro.pl/oferta/bmw-5-e39-touring-zawieszenie-sportowe-ta-35-35mm-7819803840?reco_id=bc9342b9-2d7d-11e9-a5d2-000af7f643e0&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_c=Product&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&

widze jest tego duzo ale co do marki to musisz poszukac i pogooglowac czy warte sa kasy

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
Opublikowano
Z wszystkich zawieszen które tu zostały wymienione (oprócz tych co podałem) to najtańszy chiński chłam, strach to zakładać a co dopiero na tym jeździć poprostu bez sensu, ktoś napisał że jeździj 4 lata i super :duh:...... , a regulowal w tym okresie chociaż raz to zawieszenie,porownywal do czegoś normalnego w miarę, to koroduje w oczach.....nie mówiąc już o aspektach technicznych, ale widzę że szkoda dalej przekonywać, jak to Owsiak gadał " róbta co chceta"
Opublikowano
Nie wiem o którym zawiasie piszesz ale jeśli o mnie ze jeździłem 4 lata to miałem mts technik bez gwintu. Nic nie regulowalem więc i było ok
Opublikowano
  • Moderatorzy
nie mozesz zostawic sprezyn bo to one decyduja o wyskosci, ale amortyzatorow tez nie mozesz bo beda pracowac w innym zakresie,

Pisałem właśnie maila w tej sprawie do MTS i odpowiedzieli mi, że te amortyzatory współpracują również z seryjnymi sprężynami.

jesli mts nie robi dla kombii to niestety musisz wziac inna firme

Przód MTS będzie pasował, ale dzięki, faktycznie TA robi na tył do kombi.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przejechałem 50000 km i na przeglądzie nadal pokazywały 80%. Jak w mojej e39 będę musiał zmienić to też zaryzykuję MTS bez gwintu.

Jeżeli test na przeglądzie jest wyznacznikiem to nie ma o czym rozmawiać, 20 letnie amortyzatory lub/i wylane tyle pokażą..ten test to można sobie wsadzić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Moderatorzy

To co jest jeszcze wyznacznikiem poza subiektywną oceną ? Wymontować i dać do analizy w laboratorium ?

Ja byłem bardzo zadowolony. Oczywiście nie twierdzę, że nie ma lepszych, ale uważam, że w odniesieniu do ceny, w E36 to był bardzo dobry wybór. U mnie się sprawdziły, ale u innych mogą nie działać.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tak, po wyjęciu, jak ktoś tego nie czuje. Takie wyniku to norma przy braku reakcji amortyzatora, więc o niczym nie świadczy. Nie mówię, że Twoje były złe, tylko zwracam uwagę na bezzasadność tego testu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.