Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Coś mu się data nie podoba. Piwinno wyglądac jak na tym filmiku.

Spdaten jakie masz?

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz. Udało mi się dojść do tego, że sp daten mam stare.

1 NCSem Zczytaj CICa

Na tym filmiku od Ciebie koleś na liście ma CIC idę sprawdzić czy nowe sp-daten beda dzialac i czy bedzie cic u mnie :)

Opublikowano
Sukces! udało się połaczyć i pobrać ecu. Jeszcze chciałbym dopytać o folder WORK w ncsexpert. Z tego co rozumiem to tam zapisywane są pilki, można je tam edytowac i po edycji wysłać do samochodu? Dobrze to rozumiem? Po każdym czytaniu ecu powinno się czyścić ten folder zeby przez przypadek do innego samochodu złych plików nie wysłać?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do pliku work zczytywany jest plik FSW_PSW.TRC to jest to co jest w aucie. Potem edytujesz ten plik i zapisujesz go z rozszerzeniem MAN, czyli FSW_PSW.MAN . Z tego pliku jest wgywane do auta. Ja zapisuje sobie TRC w innym katalogu, żeby mieć kopie poprawnego jakby co. Po zakodowaniu kasujesz wszystko z oba z WORK. Ja tak robie.
Opublikowano

Wielkei dzieki za info, a nie dopytalem jaki plik usunac. Skoro z pliku .MAN jest wgrywane do samchodu info to .MAN zawsze usuwac zeby sie nic nie pomieszalo?

i jeszcze zapytam bo średnio to póki co ogarniam. Jak pojawia się lista modułów czy ecu ( nie wiem jak to nazwac ) np tam gdzie ustawiałem wyświetalnie cyfrowej prędkosći samochodu było to w KOMBI. i pytanie po co wybiera się jeden moduł? czy dane z tego modułu sa zapisywane tylko w FSW_PSW.TRC czy ogolnie wszystkie ustawienia samochodu? jesli wszystkie to po co te podziały na moduły?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko z modułu, który wybierzesz zapisywane są do pliku.

Dokładnie żeby sobie nie namieszać usuwam. Co prawda zawsze możesz pustym plikiem man pojechać i przywróci ustawienia na podstawie tego co masz w wyposażeniu (kody FA) zapisane. Tylko, że wtedy wszystko co pozmieniałeś robisz od nowa. Nigdy nie klikaj PROCES CAR, rób zawsze pojedyncze moduły przez PROCES ECU.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spoko. Ja jestem mały pikuś. W dziale diagnostyka jest kupa informacji i kozacy w temacie:)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

1 NCSem Zczytaj CICa

2 Otwórz folder WORK

3 Otwórz folder TRC - zaznacz wszystko , skopiuj

4 Otwórz folder TRC MAN wklej

5 Wyszukaj wpisy LANGUAGE

6 Możesz dopisać język lub zmienić istniejący

7 LANGUAGE_4

nicht_aktiv zmień na polnisch

8 Jeśli chcesz żeby Polski był najważniejszym językiem w jednostce to LANGUAGE_MASTER

zmień na polnisch

9 Zamknij folder i zapisz

10 Wróć do NCSa i SG kodieren

11 CIC się restartuje

12 Ustaw w menu język PL

5 Wyszukaj wpisy LANGUAGE

6 Możesz dopisać język lub zmienić istniejący

7 LANGUAGE_4

mam pytanie o to, zeby te wpisy z LANGUAGE sie pojawiły trzeba najpierw załadować informacje z samochodu? z jakiego ecu dokładnie je pobrać? w pierwszym punkcie jest zeby czytac cica, ale jak sie do niego dobrac u mnie z tego co pamietam nie bylo nigdzie CIC w ecu

3 Otwórz folder TRC - zaznacz wszystko , skopiuj

4 Otwórz folder TRC MAN wklej - u mnie nie ma folderu TRC ani TRC MAN. chodzi o plik FSW_PSW.TRC i FSW_PSW.MAN ?

Opublikowano
Udało się aktywować polski. Podziekowania dla użytkownika malysz1976 za instrukcje. Może ktoś jeszcze orientuje się jak zaktualizować mapę w cic?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pobierasz mapę lub kupujesz na USB .

Pewnie będziesz jeszcze potrzebował kod FSC , ale to się okaże jak włożysz pendreiv z danymi do gniazda USB w aucie .

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=91&t=357860

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W jakiej nawigacji w jakim aucie ?
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zmiany językowe robisz w module CIC .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
E89. Pewnie ma. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale E83 to X3, inne moduły.
Opublikowano

Po wybraniu E89 mam do wyboruvtylko 3 moduły ale nie ma CIC.

INPA działa poprawnie, łączy się bez problemu, czy ncs też w takiej sytuacji powonien działać/łączyć się bez problemu? Jak sprawdzić w NCS czy połączenie jest ok?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak ma być. Korzystasz z jakiejs instrukcji? Wybierasz pierwszą z góry CAS. Dopiero po tej operacji masz wybór modułów, które możesz modyfikować. Instrukcji jest pełno. Ncs jest mało intuicyjny. Tu jest dokładanie CIC pokazane

http://obd365.eklablog.com/retrofit-bmw-e89-cic-with-ncs-expert-software-a126159438