Skocz do zawartości

Po zmianie oleju w skrzyni biegów źle rano wchodzi dwójka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Mam drobny problem ze skrzynią biegów. Kupiłem olej do skrzyni biegów mineralny Shell-a. Mechanik zlał stary i wlał nowy olej. Stary olej był dużo rzadszy od nowego. Po tej czynności zaczęła rano po odpaleniu przez pierwsze 5-10 minut jazdy "chrobocząc" wchodzi bieg "2". Po tym czasie wszystko jest ok. Biegi wchodzą idealnie. Co się mogło stać? Mechanik coś poruszył czy olej nie taki jak trzeba? Proszę o pomoc...
Opublikowano

Witam

Szanowny kolego, zalałeś skrzynię olejem mineralnym. Czy sprawdiłeś na jakim oleju powinno jeździć Twoje auto?? Najprawdopodobniej jest to skrzynia która jeździ na oleju ATF (olej do przekładni automatycznej) Można to sprawdzić czytając nr na skrzyni. Jeśli tak to ZIMOWĄ PORĄ NIE WRZUCISZ BIEGU. Takie skrzynie są zupełnie inaczej pasowane. Miałem kiedyś starą E34 z 1990r Już w tych modelach były 2 typy skrzyń, i właśnie moja jeździła na ATF. Jakość oleju w skrzyni i w moście jest tak samo ważna jak jakość oleju w silniku. Warto zainwestować w olej oryginalny ( a już w szczególności do mostu). Shell to olej do fytek, lub ewentualnie do Fiata.

Pozdrawiam,

Marcin