Skocz do zawartości

Diagnostyka zawieszenia + amortyzatory + hamulce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pojechałem dziś na diagnostyke zawieszenia, z czystej ciekawości. Oto co dostałem:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img208.imageshack.us/img208/5035/obraz003mv0.jpg

Kosztowało mnie to 49zł.

Napraw nie robilem, poprosilem tylko o ceny czesci, ktore wedlug nich nalezaloby w najblizszym czasie wymienic. Chcialem tez zobaczyc jak sie przedstawia koszt robocizny.

Wiekszosc z tych czesci (oprócz łącznika drążka stabilizatora) zostaly wypisane, bo 'zaczyna byc widac zuzycie'. Jeszcze troszke pojezdze..

Ręczny musze poprawic, bo rzeczywiscie trzyma tylko lewym kolem..

Co oznacza częstotliwosc rezonansowa? Dlaczego jest podkreślona?

Czekam teraz na opinie.

Opublikowano

To co jest podkreslone to amortyzatory przednie. Niestety one tez juz nadaja sie do wymiany. I to jak najszybciej. Troche niebezpiecznie z takimi jezdzic. Niby wszystko oki ale wyjdzie to przy naglym hamowaniu.

Co do sworzni wahacza (pierwsza pozycja) to troche wysoka cena ja do zawieszenia uzywam oryginalow z aso i ostatnio za te sworznie placilem 91zł. Tuleje wahacza - ostatnia pozycja okolo 50zł. Reszty nie pamietam ale przejedz sie do jakiegos aso i sprawdz ceny, czasami mozna sie milo zdziwic. Co do robocizny to jak dlamnie straszna cena. Ostatnio zmienialem amortyzatory przod, tarcze, klocki, sworznie przod i tuleje przod i tyl. Zaplacilem 290 zł + potem 50 zł geometria.

Pozdrawiam

Opublikowano

te części to ci jakieś super firmowe wpisali - albo chcą cie z kasy ogolić

ja tam na rozrządzie 100 zaoszczędziłem - proponuje kupić nowe części w jakimś sklepie internetowym, albo znaleźć /poszukać/ na allegro;

i tylko za robociznę płacić uczciwie - ważne aby ona była solidna; za robociznę przepłaciłem świadomie, zapłaciłem 120 za wymianę paska ale mechanik solidnie podszedł do sprawy - w co wierzę i chcę wierzyć hehe) - inny mechanior chciał 80 zyli a co ciekawe w serwisie w łódzi za smą robociznę 450 :duh: jajcarze