Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj przejechałem jakieś 20 km, poczym zgasilem auto i poszedłem do domu.

Po ponownym uruchomieniu silnika pojawiła się nierówna praca silnika, stuki i wyskoczyła kontrolka check engine. D

Dodam, że nie katuję auta.

Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Opublikowano
A jaki to silnik bo 325i to mogą być 2 różne silniki. A bez komputera to i tak wiele nikt Ci nie powie. Paski są naprężeone? Moze jakis napinacz albo rolka padła?
Opublikowano

Wszystko jasne. Uszkodzony valvetronic. Samoistnie przestawił się kąt wyprzedzenia zapłonu. Na całe szczęście nie na tyle, żeby uszkodzić silnik. Znajomy mechanik ustawił odpowiedni kąt i jak ręką odjął.

Nowy siłownik valvetronik zamówiony, niestety kilkanaście stówek nie moje :8)

Opublikowano

Na całe szczeście to nie panewki. Pierwszy mój pomysł właśnie taki był. Poźniej na trop troche naprowadził mnie zapach nieprzepalonej benzyny. Wiec może świece? Zadzwoniłem po kumpla z kompem i okazało się, że to zapłon w nieodpowiednim momencie.

No i odpala od strzała

Opublikowano
tylko sie jeszcze zastanawiam, co ma valvetronic do kąta wyprzedzenia zapłonu, skoro steruje tym vanos na podstawie odczytu z czujnika wału