Skocz do zawartości

BMW e91 325i stuki w silniku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj przejechałem jakieś 20 km, poczym zgasilem auto i poszedłem do domu.

Po ponownym uruchomieniu silnika pojawiła się nierówna praca silnika, stuki i wyskoczyła kontrolka check engine. D

Dodam, że nie katuję auta.

Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Opublikowano
A jaki to silnik bo 325i to mogą być 2 różne silniki. A bez komputera to i tak wiele nikt Ci nie powie. Paski są naprężeone? Moze jakis napinacz albo rolka padła?
Opublikowano
  • Autor

Silnik to N52

Tutaj filmik

Opublikowano
Na pewno nie ten metalowy stelaż od osłony silnika który leży luzem na silniku?:) Jak nie i jest to dźwięk z góry silnika, to pewnie popychacz i zacząłbym od upewnienia się ile jest oleju w silniku i dolaniu do maksa skali.
Opublikowano
Może też być pompa oleju. Jedź na warsztat najlpiej na holu. Mechanik osłucha i pewnie szybko zdiagnozuj
Opublikowano
  • Autor

Wszystko jasne. Uszkodzony valvetronic. Samoistnie przestawił się kąt wyprzedzenia zapłonu. Na całe szczęście nie na tyle, żeby uszkodzić silnik. Znajomy mechanik ustawił odpowiedni kąt i jak ręką odjął.

Nowy siłownik valvetronik zamówiony, niestety kilkanaście stówek nie moje :8)

Opublikowano

i pali juz też od strzała?

Masakrycznie dlugo kreci nim odpali

A dzwiek przypominał panewy

Opublikowano
  • Autor

Na całe szczeście to nie panewki. Pierwszy mój pomysł właśnie taki był. Poźniej na trop troche naprowadził mnie zapach nieprzepalonej benzyny. Wiec może świece? Zadzwoniłem po kumpla z kompem i okazało się, że to zapłon w nieodpowiednim momencie.

No i odpala od strzała

Opublikowano
tylko sie jeszcze zastanawiam, co ma valvetronic do kąta wyprzedzenia zapłonu, skoro steruje tym vanos na podstawie odczytu z czujnika wału