Skocz do zawartości

e46 problem po wyczyszczeniu przepustnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siemanko.Mam problem z moim e46 m54b25 wiec zacznijmy od początku, podczas jazdy na sprzęgle falowały obroty więc wyczysciłem krokowca i dalej to samo, przy okazji zuważyłem nie działający zawór disa wiec go wymieniłem, auto odżyło, zbierało sie zajebiscie, nie poznałem własnego auta, przyspiesznie idealne ale nadał falowanie obrotów na sprzęgle i kangurki przy ruszaniu więc wyczysciłem przepustnice dodam ze w tym silniku jest elektryczna ,wyczysciłem wszystko ładnie i pare godzin po tym pojechałem do miasta i sie załamałem auto dostało większego muła niż miało przed zmianą disy, spalanie na komputerze przy 1,2,3 biegu to smiech bo po leciutki wciśnieciu gazu jest 14-18 gdzie wczesniej czegos takiego nie było(tak jakby komputer świrował) i dodam że teraz jak wcisnę pedał gazu jest tak jakby martwa przestrzeń ok 1-2 cm czyli jak wciskam to nic sie nie dzieje kompletnie nic,wczesmiej wydaje mi sie ze tego nie było , auto przy hamowaniu biegami strasznie wolno schodzi z obrotów i tak jakby spalanie mniejsze było. Co to może byc ?? Trzeba zrobić adaptacje przepustnicy ??
Opublikowano
Sprawdź błędy w kompie. Odłącz przepływomierz i zobacz czy przyspiesza lepiej. Ostatnio naprawiałem e90 tyle że 2,0d kolegi ale problem podobny czyli muł, slaba reakcja na gaz i ekonomizer dochodził max do 15l. Po sczytaniu błędów był problem z ciśnieniem powietrza, okazał się zasyfiony czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Albo coś źle złożyłeś (lewe powietrze) albo uszkodziłeś przy czyszczeniu przepustnicy. Diagnostyka wskazana, ale skoro po czyszczeniu w tym miejscu jest gorzej to ewidentnie coś Ci nie poszło.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
robiłem to dość dokładnie wiec raczej odpada złe podłączenie i uszkodzić jej raczej tez nie uszkodziłem bo jak ?
Opublikowano
Jak będziesz miał jakieś błędy to je wykasuj,odłącz akumulator i odkręć jeszcze raz przepustnicę.Sprawdź wszystko i pomału poskładaj do kupy.Zobaczysz czy coś pomoże.
Opublikowano
Tak zapytam a co czysciles w tej przepustnic?Rozebrales ja na czesci?Krokowca odbija po takiej operacij szczegolnie jak jest zimno objaw dziwnie schodzi y obtrotow lub nie chce zejsc pozatym po co to czyscic jesli nie ma tam szlamu itp..To zwykly silnik i wirnik wiec albo chodzi prawidlowo lub nie jesli tam cos wleci i zbierze smar albo pyl to nie wyleci tylko sie gdzies przykleij .Wiem i rozumiem ze trzeba sprawdzic to i owo ale po co jesli dziala.
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
Opublikowano
był nagar w środku, a o nagarze w krowym nie wspomnę nawet. Rozebrałem wszystko i poskładałem dokładnie krok po korku i dalej ma muła i wskazówka spalania na zegarach nadal świruje i po lekkim, LEKKIM wciśnięciu wyrzucą ją na 20l, jutro jadę do mechanika podepnę pod komputer i zrobię adaptacje przepustnicy
Opublikowano
Jesli czysciles nagar z klapki przepustnicy to musisz zaprogramowac ja bo nagar po prostu dziala jak podkladka i niby to nic a jednak zmienia sie kat .Powodzenia
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
Opublikowano
Więc tak auto poszło do mechaniora i okazało sie po wpięciu pod komputer że vanos sie blokuje ... Co w takim przypadku może być do wymiany ? dodam że vanosy regenerowane przez poprzedniego własciciela
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skąd ten wniosek? Jakie są błędy (kody)?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

zadzwonił i powiedział że po podłączeniu pod kompa wyskoczyły błędy właśnie z vanosem, a jakie kody to nie mam pojęcia, powiedział tylko i wyłącznie że błędy z vanosem i że niby sie zacina

ale z drugiej strony to dziwne bo jeśli po wymianie niedziałającej disy auto sie zbierało normalnie, tylko był problem z falującymi obrotami to jeśli vanos sie zacina to były by jakies objawy oprócz tych właśnie obrotów, jestem ciekawy co dalej się wydarzy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja też..bo mam wrażenie, że ten mechanik nie ma programu do bmw i strzela przy pomocy srefli czy tam delphi.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem co oznacza dokopanie się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

360zl zregenerowany nastawnik z oddaniem swojego, do tego tego robocizna 160zl i uszczelki pokrywy jeśli nie były wymieniane.

Ewentualnie czujniki, najlepiej oryginały.

civic VI 1.4+>clk200k>a4b6 1.8t>x3 3.0d>e46 2.0d touring>e46 2.2 touring
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To trochę przesadził..montaż drugie 600,-? :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
nie no bez przesady, 600 to z rozebraniem i złożeniem a jeśli będzie trzeba coś wymienić, uszczelki czy coś to juz wtedy dolicza do tych 600. Jutro będę dzwonił, może i nawet sie przejade tam do niego i zobaczę jak to wyglada
Opublikowano
Sprawa wyglada tak że ten mechanik to [BAD] nie mechanik, stwierdził że sobie nie poradzi i dał auto do kolegi który ogarnia BMW byłem u niego i sprawa wygląda tak że vanos jest przesunięty o 3 stopnie, goscie którzy regenerowali vanosa poprzedniemu właścicielowi wsadzili vanosa "na oko" oraz będzie robiona adaptacja przepustnicy i to powinno pomóc, a co do tego pierwszego mechanika gość chciał mi juz wymieniać wszystkie paski, napinacze i ślizgi oraz rozrząd ... brak słow