Skocz do zawartości

E39 Touring - świst w okolicach przedniej szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mój samochód to 530iA Touring.

Przy prędkościach autostradowych (a tak naprawdę już od jakichś 120km/h) w kabinie słychać świst ze strony szyby czołowej. Zmienia się delikatnie jego brzmienie przy użyciu wycieraczek, ale jest cały czas.

Uprzedzając Wasze pytania:

1. Wyjechałem raz na autostrad po zdjęciu piór wycieraczek - świst nasilił się.

2. Trzech mechaników stwierdziło, że szyba czołowa jest oryginalna i dobrze wklejona.

3. Wszystkie gumowe podstawki pod lewarek też są pod progami.

4. Uszczelki dookoła drzwi wyglądają w porządku.

5. Samochód ma relingi.

Czy ktoś z Was miał podobny problem? Świst przypomina trochę gotujący się czajnik ;) Jest to wkurzające, bo samochód miał być niby super wyciszony, a jego super wyciszenie jest takie świetne poza autostradą...

Opublikowano
  • Moderatorzy
Zobacz czy plastiki pod szybą dobrze siedzą, ewentualnie może jednak masz tą szybę niedoklejoną, albo coś z podszybiem. Osłona pod silnikiem jest?
Opublikowano
Ta uszczelka wykończeniowa co się po latach kruszy jest w, całości?
Opublikowano
  • Autor

Panowie, dzięki za odpowiedzi.

Osłony pod silnikiem i skrzynią są - używane oryginały. Powiem szczerze, że jak ich nie było (samochód kupiłem bez) to świst był taki sam.

Uszczelki dookoła szyby przedniej wyglądają okej. Ale z drugiej strony może ta szyba nie jest oryginalna,

Plastików podszybia rzeczywiście nie sprawdzałem.

Opublikowano

Masz na 100% podszybie do wymiany.

Innych przyczyn nie szukaj.

Opublikowano
miałem to w swoim E38, kupowałem w ASO i kosztowało ok. 500-700 PLN
Opublikowano
  • Autor
Tak, ale piszesz ze jest ok to nie będzie to ona

Ja napisałem, że ,,wydaje mi się" że ona jest okej ;) Jak się dzisiaj przyjrzałem, to przy rogach uszczelka delikatnie się odkleiła, ale są to dosłownie jakieś milimetrowe odkształcenia. Zresztą może też nie wszystko jestem w stanie zobaczyć.

Na pewno dobrze jest zebrać jakieś Wasze doświadczenia w tym temacie, bo będziemy mieli co ze znajomym mechanikiem rozważać.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Cześć. Temat wciąż nie rozwiązany.

Szyba czołowa jest oryginalna, a tę uszczelkę dookoła niej (gumową listwę, która we wszystkich podobno parcie i pęka prędzej czy później) wymieniłem. Nic się nie poprawiło.

Zastanawiam się czy to może być coś z podszybiem, a może pęknięta obudowa prawego lusterka?

Najgorsze jest to, że nie za bardzo wiadomo jak to zdiagnozować... Bo samochód wygląda okej, a nie mam niestety jakiegoś tunelu aerodynamicznego, żeby wywołać ogromny wiatr i posłuchać, gdzie to świszczy ;)

Macie może jeszcze jakieś sugestie?

Opublikowano
Sprężarke masz? Jeśli tak to może sprawdź końcówką do odmuchiwania w dwie osoby
Opublikowano

Przecież Ci pisałem, że na 100% masz podszybie do wymiany.

Umknęło?